Roditeljstvo
29.10.2020.

Nekada naprosto treba da verujete svojim instinktima

Postoji mnogo disciplina u kojima smo kao narod nenadmašni, a jedna od njih je i deljenje saveta koje niko nije tražio, što se posebno odnosi na mlade roditelje. Svi znaju bolje od njih kako da uspavaju bebu, zašto beba plače, kako da je nahrane, kao što će kasnije svi znati bolje od roditelja kada dete treba da krene u vrtić, koji sport treba da trenira i kada bi bilo primereno da ima prvu simpatiju. Ako i vi u svojoj blizini imate ovakve savetnike od kojih vam igra želudac, poslušajte želudac. On vam igra da biste shvatili da treba da slušate sebe, a ne druge, ma koliko bili dobronamerni.

Kada vas neko uporno ubeđuje da uradite nešto na njegov način, čak i kada je to vaša rođena majka, saslušajte i „arhivirajte“ pod „Saveti koje ću možda jednom isprobati“. Slušajte svoju intuiciju koja vam nalaže da uzmete bebu u ruke ako neutešno plače umesto da poslušate one koji kažu „plakaće, pa će prestati“. Ovde nije najvažnije šta će umiriti bebu, već to da li ćete vi biti uznemireni ako ne postupite po svom.
Naravno, kad shvatite da vaše metode ne deluju, posegnite za nekim od onih arhiviranih saveta.

Nijedno dete nije isto, a i zašto bi bilo... Zašto bi vaša ćerka morala da krene u vrtić tek sa tri godine, a da je u međuvremenu čuvaju babe, jer su u tom uzrastu sva deca iz vaše porodice, uključujući i vas, kretala u kolektiv? Ako vi procenite da je za nju bolje da krene u jaslice čim oduva prvu svećicu na torti, uradite tako. Kakvu god odluku da donesete, vi ćete morati da živite s tim. I ako sve ispadne kako treba, pa se malena brzo i lako uklopi, i ako svaku nedelju završi sa kijavicom i kašljem, jer deca naprosto razmenjuju viruse, sve će to biti vaša odgovornost.

Vi bolje od bilo koga znate kakvo vam je dete, da li je nežno i osetljivo ili je „džambas“, da li ga pokreće pohvala ili kritika... Ako vam stomak govori da se iza detetovog žmirkanja i krivljenja glave krije problem s vidom, odvedite ga lekaru iako je možda vaša svekrva zaista u pravu kad kaže da ono tako pokušava da privuče pažnju jer je ljubomorno na mlađeg brata. Šanse da niste u pravu su manje nego da grešite, a ako i pogrešite, nikakva šteta.

Kada ipak treba pažljivo da razmotrite savete drugih:

  • Kada vam savet daje profesionalac – lekar, psiholog, vaspitačica, trener... ili kada je reč o pravilima kojih se naprosto treba držati čak i ako vama ne deluju smisleno (stavljanje bebe da spava na leđima, široki povoj, dojenje na zahtev...).
  • Kada shvatite da vaš metod „ne radi“. Čak i ako ste ubeđeni da je određeni vaspitni stil potpuno ispravan i da će dati rezultate samo ako budete istrajni, razmotrite opciju da niste u pravu (beba se nijednom za tri meseca nije uspavala sama bez ljuškanja i višesatnog plakanja).
  • Kada se suočite sa sjajnim primerima – s vremena na vreme svako od nas sretne savršenu porodicu. Smirene, spokojne i lepo raspoložene roditelje, lepo vaspitanu, poslušnu, veselu i srećnu decu. Bilo bi suludo da ih ne pitate za savet i da ne isprobate njihov metod. Možda neće odgovarati vašoj porodici, ali neće vam ni škoditi.

Foto: pixabay, sthelenachurch.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi