Roditeljstvo
24.10.2020.

Ovo su neke od situacija u kojima treba da se opustite

Većina odraslih koji se uspešno nose sa svim obavezama, bilo da su ih sami sebi nametnuli ili im ih je život namenio, drži se nekih striktnih pravila i rutina. To je posebno važno i korisno ako imate jedno ili više dece, jer tu uglavnom nema mesta za improvizacije, ali ponekad od pravila i rutine mora da se odustane za dobrobit čitave porodice. Suludo je insistirati na nečemu što može da naškodi svima i lišavati se povremene opuštenosti koja čuva mentalno zdravlje.
Ovo su samo od nekih situacija u kojima nije dobro biti rigidan.

U vanrednim situacijama

Bez obzira na to da li se suočavate sa policijskim časom zbog pandemije, elementarnom nepogodom, duševnim bolom ili smrtnim slučajem, vanredna situacija zahteva vanredne mere. Pa, naravno da u takvim situacijama ne treba da se sekirate zbog neopranih sudova, zbog neskuvanog ručka i neoprane kose. Opustite se, u vanrednim situacijama ne morate ništa, osim da iz njih izađete živi, zdravi i normalni.

Kada detetu treba podrška

Kada se vaše dete oseća loše, kad su mu potrebni ohrabrenje i vaša podrška, zaboravite na pravilo da nema slatkiša pre ručka ili da se u krevet ide uvek u isto vreme, bez izuzetaka. Odvedite dete na sladoled, dozvolite mu da ostane s vama u dnevnoj sobi i da gleda film umesto da spava, omogućite mu da vam nasamo, kad smogne snage, samo ispriča šta ga muči. Neće ga pokvariti malo šećera ni sat sna manje.

Kada se ne osećate dobro

Mama je mama i kada je bolesna, isto kao i tata. Dokle god mogu da funkcionišu, oni će činiti sve što i inače čine, kako deci ne bi pokvarili rutinu. Znamo, i vi ste takvi, ali to vam nije mnogo pametno jer imate pravo na predah. Dozvolite deci da učine nešto za vas, dok se vi oporavljate, ili ih makar pustite da se zabavljaju dok vi leškarite. Neće svet propasti ako ne vežbaju matematiku i ako niko ne uključi mašinu za pranje veša.

Kada ste na odmoru

Može li odmor da bude odmor ako se vi slepo držite svojih pravila i rutina. Pa, ne može. Opustite se i uživajte. A ako baš insistirate na pravilima, usvojite jedno novo – pravilo da nema pravila.

Tokom trudnoće

Opustite se, odmarajte, radite ono što vam prija. Niko ne očekuje od vas da date otkaz, da zanemarite sve poslove i obaveze, da ne brinete ni o sebi, ni o drugima, ali zaista ne morate da jurcate na sve strane kako biste nekome dokazali da možete sve.

Tokom praznika

Kasno ustajanje, celodnevno razvlačenje u pidžami, grickanje kolača između obroka nikoga neće pokvariti, ali će zato svima ulepšati praznične dane provedene s porodicom ili poneki vikend.

Kad imate goste

Naravno da ne treba da dozvolite deci da prevrnu kuću na glavačke, da jedu čokoladu umesto supe, da maltretiraju psa ili da žvrljaju po zidovima, samo da biste vi mogli na miru da ćaskate s gostima. Naravno, da ništa od toga ne dolazi u obzir, ali izvesno možete da ih pustite da se druže sa rođacima, kumovima, bakama i dekama jer je vreme provedeno sa dragim osobama važnije od pravila.
Foto: thrivewithkay.com, forteelements.com, everymum.ie

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi