Roditeljstvo
10.10.2020.

Znate li šta je sindrom otuđenja roditelja i koliko je opasan?

Sindrom otuđenja roditelja, kada jedan roditelj pokušava da okrene decu protiv drugog roditelja, vrlo je stvaran i čest problem. Iako se obično javlja nakon prekida braka ili veze, sreće se i u domovima sa dva roditelja. Sindrom otuđenja roditelja je, tvrde svi koje su majke okretale protiv očeva ili obrnuto, jedno od najtraumatičnijih sećanja iz detinjstva, pa gledajte da, ako se ikada nađete u takvoj prilici, ne „trujete“ dete.

Ne terajte ih da biraju stranu i da se opredeljuju

Decom je gotovo uvek lako manipulisati, tako da će, ako budete ubedljivi, poverovati u svaku laž koju izreknete o otuđenom roditelju. Iako će ga u dubini duše voleti, podleći će spoljašnjim glasovima, odnosno vašem glasu koji govori drugačije. Ovo može biti prilično traumatično i zbunjujuće za decu, jer će se lomiti između vas dvoje, jer će imati želju i potrebu da vam udovolje, da budu uz vas, a suština je da vi treba da budete uz njih.

Ne dozvolite sebi da upadnete u klopku

Ako ste razvedeni, rastavljeni, u fazi razvoda ili u ozbiljnoj svađi, izvesno je i da ste ljuti, besni, uvređeni, povređeni i da o partneru ne mislite ništa dobro. Porodica i prijatelji će, prirodno, biti na vašoj strani, podržavaće vas, odobravaće vam sve što govorite, a to nikako nije dobro jer deca slušaju, upijaju i pamte.
Sindrom otuđenja roditelja je mentalno stanje i roditelj koji otuđuje onog drugog često ne shvata šta radi, a ponekad i ne mari za posledice. A posledice mogu da budu strašne.

Imajte na umu da sve može da vam se obije o glavu

„Trovanjem“ dece pričama o drugom roditelju kojeg nisu oni birali već vi, posebno ako ste razvedeni, produbljuju se rovovi koji vas razdvajaju. Čak i ako ste vi ostavljena strana, čak i ako ste ostavljeni na ružan način, nemojte gušiti njihovu ljubav prema odsutnom roditelju koji se razveo od vas, a ne od njih. Znate, lako možete doći u situaciju da vašem detetu zatreba savet, pomoć ili autoritet drugog roditelja, ali toga biti neće ako sve vreme radite protiv njega. A neće biti ni onih lepih zajedničkih trenutaka koje treba da podelite – rođendana, malih i velikih matura, proslava diploma, veridbi, venčanja... I tada će vam biti žao.
Foto: seangrover.com, heysigmund.com, cspas.ca

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
18.
Mar
2024
Roditeljstvo
14.
Feb
2024
Trudnoća