Roditeljstvo
13.10.2020.

Trudnice, isprobajte ove domaće recepte za negu kože i kose

Trudnoća je svakako jedan od najlepših perioda u životu žene, ali sa sobom nosi i neke ne tako lepe promene na koži ili kosi. Prirodno je da se koža na stomaku širi kako beba raste, da postaje suva, da zateže i da pecka, pa joj treba posvetiti dodatnu pažnju i negu. Kosa u trudnoći često postaje suva, krta i opada u većoj meri, ali to srećom može da se reši prirodnim sastojcima za negu, od kojih mnoge sigurno već imate u kući.

Ulje za negu

Hidratacija i korišćenje ulja koja hrane kožu i čine je elastičnom od velikog su značaja za kožu koja je u trudnoći sklona strijama. Za ovaj recept potrebno vam je: pola kašike kokosovog ulja, 1 kašika maslinovog ulja, pola kašike pčelinjeg voska, nekoliko kapi vitamina E i nekoliko kapi ulja od lavande. Sve sastojke sipajte u staklenu flašicu, zatvorite je, pa je na nekoliko minuta do pola potopite u toplu vodu kako bi se ulja rastopila i pomešala. Nakon toga, dobro promućkajte i ostavite da se ohladi. Nanosite na stomak i butine, tj. na sve kritične delove kože ujutro i uveče.

Piling za suvu kožu tela

Za piling će vam biti potrebno: ¼ šoljice himalajske soli, ¾ šoljice šećera, 10-ak kapi ulja lavande i ½ šoljice kokosovog ulja. Prvo pomešajte kokosovo ulje i šećer da se dobro sjedine i dodajte ulje lavande i himalajsku so. Mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Nanosite na telo u toku tuširanja nakon kupke, kružnim, laganim pokretima i polako umasirajte u kožu. Nakon toga dobro isperite vodom.

Veoma efikasan piling od samo dva sastojka dobićete kada pomešate malo mlevene kafe sa malo maslinovog ulja, kako biste dobili gustu pastu. Koristite po istom principu kao piling od soli.

Maske za suvu kosu

Kosa zbog naglih hormonskih promena i nedostatka određenih vitamina u trudnoći može postati lomljiva, suva i tanka. Zato probajte neku od ovih maski. U blenderu izmiksajte jednu bananu i jedan mekani avokado. Smesu nanesite na kosu po celoj dužini, pa je uvijte u prijanjajuću foliju ili jednostavno stavite plastičnu kapu za tuširanje i ostavite da odstoji 15-20 minuta. Potom isperite i operite kosu šamponom.
Isti efekat možete postići nanošenjem malo kokosovog ulja. Ostavite da odstoji na kosi 20-30 minuta, pa našamponirajte kosu.

Piling i maska za lice

Koža lica takođe može postati osetljivija, a kod žena koje imaju masnu kožu, može se desiti da postane još masnija. Stoga, redovno radite piling kako bi koža bila meka i kako bi pore disale. Pomešajte kašiku meda sa pola kašike kristal šećera i utrljavajte u lice. Nakon toga isperite vodom i nanesite gel kremu sa pantenolom koja je odlična za hidrataciju, ne masti kožu, dubinski je hrani i čini gipkom i elastičnom.
Da biste nahranili kožu, nanesite 2-3 kašike grčkog jogurta na lice i dekolte i ostavite da odstoji 15 minuta. Koža će biti hidriranija i neće zatezati.
foto: picxabay, rechercheskincare, vn.theasianparent.com, post.healthline.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi