Roditeljstvo
14.10.2020.

Babica Sneža zna kako da porođaj bude što kraći i što lakši

Na sedmom Avent festivalu dojenja koji je „Dečji sajt“ organizovao 1. oktobra, u okviru Nacionalne nedelje dojenja, učestvovalo je nekoliko stotina trudnica. U svakom trenutku je njih 250 preko Zoom aplikacije pretilo izlaganja i savete naših stručnjaka među kojima je bila i babica u DZ „Mirijevo“ Snežana Kostov. Ona nam je, pošto se u domovima zdravlja psihofizička priprema trudnica za porođaj ne organizuje od početka pandemije, demonstrirala nekoliko jednostavnih vežbica.

Snežana Kostov, koja se već 12 godina bavi ovim sjajnim poslom, ističe da je veoma važno da buduće majke nauče kako da prepoznaju da je porođaj počeo. A kako to trenutno zbog korone ne može da se radi u domovima zdravlja, babica Snežana je za učesnice festivala demonstrirala tri tipa disanja za tri faze porođaja. Naglasila nam je da sa vežbama treba krenuti u 27. nedelji trudnoće i raditi ih tri meseca do kraja.

– Rade se vežbe napinjanja, koje su jako važne, jer one prave veliku razliku u dužini porođaja, vežbaju se tri tipa disanja za svaku od tri faze porođaja, a uz to buduće mame uče kako da prepoznaju početak porođaja i kada treba da krenu u porodilište. Iako su prvorotke, koje ne znaju šta ih čeka, najbrojnije, meni dolaze i drugorotke, pa čak i trećerotke, jer im vežbe koriste, a uz to uživaju u druženju koje se često nastavlja i kad im se deca rode – objasnila je babica Sneža koja, od kako traje korona, radi i onlajn pripremu.

Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno