Roditeljstvo
02.10.2020.

Uspešno završen još jedan, sedmi Avent festival dojenja

U okviru Nacionalne nedelje dojenja, u četvrtak 1. oktobra, od 11 do 15 sati, u organizaciji „Dečjeg sajta“, održan je sedmi Avent festival dojenja, prvi u onlajn svetu, preko Zoom aplikacije. U svakom trenutku je 250 trudnica pažljivo slušalo izlaganje sertifikovane savetnice za dojenje Milene Popević, vrhunskih stručnjaka koji su se okupili na zdravstvenom panelu i sponzora manifestacije, a za razmrdavanje uz ekrane pobrinula se babica Sneža sa svojim vežbama.

Ovaj festival dojenja razlikovao se od svih prethodnih, ali ne samo po tome što se održava u onjaln okruženju. Ovo je prvi Avent festival kojem su mogle da prisustvuju žene iz čitave Srbije, okruženja i dijaspore. Ne znamo tačno odakle su sve uključivale, ali znamo da je bilo nekoliko Čačanki, Novosađanki, Kraljevčanki, jedna Zaječarka... Uostalom, nebitno je odakle su, kako se zovu, nebitno je da li čekaju prvo ili treće dete, važno je da su sve one rešene da doje svoje bebe i da smo se mi danas potrudili da im pomognemo da istraju u svojoj odluci.

Kako se u domovima zdravlja psihofizičke pripreme trudnica za porođaj ne organizuju već mesecima, od početka pandemije, doveli smo babicu Snežanu Kostov koja nam je demonstrirala nekoliko jednostavnih vežbica i tri tipa disanja za tri faze porođaja.

Trudnice su, kao i uvek, netremice pratile izlaganje učesnica zdravstvenog panela za koje su imale mnogo pitanja. Na mnoga, nažalost, zbog ograničenog vremena nismo stigli da odgovorimo.

Primarijus dr Radenka Mijailović (prva sleva na slici gore), ginekolog-akušer, subspecijalista perinatologije KBC „Zemun“, govorila je o proceduri za odlazak u porodilište u vreme kovida, benefitima epidurala, rh faktorima, pucanju vodenjaka, a posebnu pažnju posvetila je prednostima vaginalnog porođaja u odnosu na carski rez.

Primarijus dr Radmila Mileusnić Milenović (u sredini na slici gore), pedijatar-neonatolog, načelnica Odeljenja za majke i ishranu dece Instituta za neonatologiju, pričala je o značaju kolostruma, o APGAR skoru, o čudu koje se dešava kada se beba stavi na majčine grudi odmah po rođenju, ali i o tome kako svaka dojilja koja ima višak mleka može da ga donira Banci humanog mleka u Institutu.

Dr Tanja Belić (levo), specijalista specijalista dečje i preventivne stomatologije iz DZ „Voždovac“, objasnila je da u trudnoći ne propadaju zubi, već desni i da zbog toga mora da se posveti posebna pažnja oralnoj higijeni i oralnom zdravlju. Osim toga, dr Belić je budućim majkama predočila kako treba negovati bebine zubiće od prvog dana.

Tamara Tomić (desno), psiholog DZ „Voždovac“, ohrabrila je buduće majke da glasno govore o svojim racionalnim i iracionalnim strahovima, da o svojim strepnjaka govore glasno, da slušaju samo relevantne i pouzdane informacije i da se ne libe da zatraže stručnu pomoć ako se osećaju loše.

Nadamo se da ćemo naredni festival organizovati po starom principu, oči u oči, ali ćemo biti spremni da se i u okviru naredne manifestacije, ako to bude bilo potrebno, družimo u ovom virtuelnom svetu.
Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi