Roditeljstvo
28.09.2020.

Šta se dešava kad roditelji imaju različite vaspitne stilove

Nema tog para koji se, pre rođenja dece, nije zaklinjao na doslednost u vaspitanju, na to da će uvek podržavati jedno drugo i da će pred klincima uvek nastupati kao jedno. Nema tog para koji makar jednom nije odstupio od tog važnog plana, zato što je mama želela da rešava stvar oštro, a tata mirnim putem. Nema tog deteta koje, kada otkrije da se roditelji ne slažu oko vaspitnih metoda i discipline, neće pokušati da zloupotrebi situaciju.
Kada mama i tata počnu pred decom da se raspravljaju, onda oboje gube autoritet, a to mnogo ne valja. Na sreću, postoji rešenje.


Nikada se ne raspravljajte pred decom

Odmah da znate, ovo neće biti lako. Možda ćete mnogo puta morati da se ugrizete za jezik i da sačekate da ostanete nasamo da kažete partneru zašto se ne slažete sa njegovim pristupom, metodom, viđenjem situacije ili razrezanom kaznom. Ne dozvolite da vas emocije nadvladaju, već razgovarajte mirnim tonom s poštovanjem. Ako u ovom razgovoru dođe do promene odluke ili kazne koja je prvobitno predočena detetu, zajedno mu saopštite šta ste u međuvremenu dugovorili. Deca moraju da vas doživljavaju kao jedan tim.

Uvek saslušajte argumente svog partnera

Ako ste došli kući i zatekli uplakanu osmogodišnju ćerku za stolom i besnog muža na trosedu, neće vam biti svejedno. Još ako se dete dodatno rasplače, pa poleti ka vama jecajući, nesposobno da vam bilo šta kaže, bićete mnogo ljuti.
E, tad stanite! Tražite objašnjenje mirnim tonom, jer vi zaista ne znate šta se dešavalo. Ako se princeza rasplakala zato što je tata insistirao da uradi domaći zadatak pre gledanja crtaća ili zato što ju je naterao da pokupi igračke, nakon što ga je prkosno izignorisala nekoliko puta, znaćete ko je kriv.
Najlakše je zaštititi „nevino i nejako“ dete. Čak i ako mislite da je suprug preterao, da nije morao da uteruje red, postoje načini da se ne složite s njim bez započinjanja trećeg svetskog rata.

Budite spremni da napravite kompromis

Neke vaspitne metode koje su kod jednog deteta davale sjajne rezultate, pa imate besprekorno urednu, poslušnu, odgovornu, vrednu i pedantnu ćerku, možda neće proći kod drugog deteta. Sa prvom ćerkom ste sve rešavali razgovorom, kod druge ništa ne prolazi i ne pomaže, jer ona tera inat šta god joj vi rekli. To znači da vi i vaš supružnik treba da sednete i da vidite šta kod mlađeg deteta najbolje „prolazi“ i da se oboje držite nove strategije. Najkorisnije je ako roditelj koji ima veći autoritet deo svoje „moći“ prebaci na drugog roditelja, tako što će insistirati da ga dete uvek posluša.

Ne dopustite da se zbog dece svađate

U raspravama oko dece i zbog dece nema pobednika i poraženih. Ukoliko se ne uskladite, svi su na gubitku, uključujući i dete koje će moći da „hvata krivine“ i da radi po svom, što nikako nije dobro za njega. Uostalom, čak i da postoji pobeda, ona nikako ne bi smela da bude važnija od vašeg braka i vaše sloge. Zato, svaki put kad krenete da se raspravljate oko toga da li se jedno obratilo detetu previsokim tonom, setite se da vi igrate u istom timu i da jedno drugo morate i da bodrite i da korigujete. Na koncu, sve će vam se to isplatiti kad shvatite da ste u slozi i zahvaljujući slozi divno vaspitali vašu decu.
Foto: eddingtonworley.com, azitalaw.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi