Roditeljstvo
26.09.2020.

Ovim mladim majkama su pumpice za izmlazanje bile spas

U današnje vreme malo je žena koje su od prvog dana pa nadalje lepo i lako, bez ikakvih problema, dojile svoju decu. Mnogo je više onih koje su odustale kad im se učinilo da je problema previše i da su preveliki, ali ima i onih koje su uložile neverovatan napor da istraju. Većina, kaže, ne bi uspela bez podrške bližnjih, ali i bez pumpice za dojenje. Evo šta su nam neke od njih rekle.

– Moja ćerka je rođena u 32 nedelji sa 1.450 g. Bila je malena i slaba, pa su je preneli u Institut za neonatologiju. Ja kod kuće, ona u inkubatoru, grudi pune, da puknu. Prvo sam se izmlazala ručno, suprug je nosio mleko na Institut, a onda mi je kuma poklonila pumpicu. Svanulo mi je. Trajalo je to neko vreme, a onda sam počela da odlazim u bolnicu da je dojim. Ona sisa, ono što ostane izmuzem pumpicom i ostavim da je nahrane. Prošlo je već šest godina, a meni se i sad plače kad se setim koliko je Anja bila mala i slaba. Mislim da bih poludela bez one pumpice – ispričala nam je Srđana.

– Ja spadam u onu najređu sortu žena, koja nije imala nikakvih problema sa dojenjem. Lav je, ljubi ga majka, od prvog dana lepo sisao i lepo napredovao. Nije bilo razloga da se izmlazam sve do šestog meseca kada sam morala da se vratim na posao. Tako je to kad imaš svoju firmu i ljude koji od tebe zavise. Nisam htela da dojim lava na poslu, pa sam mu ostavljala moje mleko. Izmlazala sam se pola sata nakon dojenja ili sat vremena pre podoja, da napravim zalihe. I uspela sam. Koristila sam „Philips Avent“ pumpicu, njihove čašice i vrećice za čuvanje mleka – prezadovoljna je Sunčica.

– Srnu sam rodila u sedmom mesecu trudnoće. Dugo je bila u inkubatoru u Institutu na neonatologiju gde su je hranili mlekom koje su neke mame donirale. Lepo je napredovala, rasla je bolje nego što se očekivalo, čak su se i neki zdravstveni problemi povukli. Tad sam se zarekla da ću, ako ikada budem rodila drugo dete, biti mama-donorka mleka. Kad se rodila Iskra, kupila sam pumpicu i izmlazala sve što ostane posle njenih podoja. Ona je lepo sisala, ja sam se izmlazala, mleko je samo naviralo, taman za doniranje. Priznajem, ne bih to mogla bez moje „Philips Avent“ električne pumpice. Sad je koristi moja sestra – podelila je s nama svoje iskustvo Marijana.

Iz njenog svedočenja i svedočenja druge dve mame, saznali smo da se najviše mleka proizvodi u jutarnjim satima, da se količine postepeno smanjuju tokom dana i večeri, da količine mleka zavise od mnogih faktora, pa čak i da svaka dojka proizvodi drugačiju količinu mleka. Nema razloga da im ne verujemo. Deca su im već velika, zdrava, napredna i natrprosečno radoznala. Od mleka je. Maminog. Od njega ne postoji ništa bolje i zdravije.
Promo tekst
Foto: momlikeyoumeanit.com, raisingchildren.net.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi