Roditeljstvo
25.09.2020.

Ove komplimente bi trebalo svakodnevno da upućujete deci

Bez obzira da li je vaše dete po prirodi puno samopouzdanja ili je nesigurno, zbog izazova s kojima se svakodnevno suočava značiće mu pohvale, komplimenti i podsećanje na njegovu vrednost i sposobnost. Tako će najbolje da stekne, povrati ili da ojača veru u sebe. 

I odraslima u izazovnim trenucima komplimenti i ohrabrenja uvek pomognu, a kod dece oni su često još potrebniji. Potrudite se zato da im makar jednom dnevno i bez posebnog razloga, udelite neki od ovih komplimenata. 

Za poslušnost

Većina roditelja najčešće samo kritikuje negativna ponašanja deteta i čeka trenutak kada će ga izgrditi. Umesto da radite tako, potrudite se da uvek kada vas posluša i pokaže poštovanje, to i pohvalite. Važno je da dete čuje da cenite kada se ono lepo ponaša. 

Za dobre strane njegovog karaktera

Danas se pre svega u svetu odraslih, a nažalost sve više i kod dece ne ističu toliko osobene karakteristike pojedinca, već je prihvatljivo i hvaljeno samo ono što je najsličnije masi. Kada dete pokaže ljubaznost, pouzdanost ili iskrenost, obavezno pohvalite to što jeste jer ćete ga na taj način podstaći da svoje dobre osobine neguje i razvija. 

Za uspehe u novim stvarima

Kad god da dete uradi nešto novo, pa makar i ne postigne neki veliki uspeh u novoj disciplini, vrednujte i pohvalite njegovu hrabrost da proba nešto novo. Na taj način gradićete kod njega pozitivan stav prema životu i novim prilikama na koje nailazi i podstaći ga da se razvija jer samo kada izađemo iz zone komfora, možemo da napredujemo i razvijamo se.

Za svaku pomoć u kući 

Pokažite mu da cenite svaki njegov doprinos porodici jer čak i najmanja pomoć kao što je postavljanje stola ili sređivanje igračaka, pravi razliku u porodičnom životu. 

Za svaki, čak i najmanji trud 

Čak iako krajni rezultat ne ispadne onako kako je dete očekivalo, time što ćete pohvaliti njegov trud da određeni zadatak uradi, učite ga da bude istrajno, da ne odustaje i da se rezultati mogu poboljšati samo kroz upornost. 

Za njegov lični stil

Ne ograničavajte komplimente samo na ono što se vama sviđa. Svako od nas je različit, a deca iako su mala, mogu imati svoj stil tj. lični osećaj za lepo. Pohvalite njegovu odevnu kombinaciju ili način na koji je postavilo sto, jer time hvalite njegovu maštovitost i podstičete ga da bude autentično a ne kopija drugih ljudi, stilova života i načina odevanja koji se serviraju preko medija i društvenih mreža. 

Za svaki mali korak ka dugoročnom cilju

Na ovaj način dete uči da se veliki rezultati i značajni uspesi ne mogu očekivati preko noći već da se do njih dolazi malim koracima. Zato udelite kompliment za svaku dobro naučenu lekciju ili pesmicu, urađen zadatak ili savladane korake u plesnoj grupi ili na sportu koji trenira. 

Za dobro društvo koje bira

Kada ste sigurni da su bliski prijatelji vašeg deteta pouzdani, slobodno mu recite kako ste srećni kada ono bira tako dobre drugare i kada se kreće u krugovima pozitivnih i poslušnih vršnjaka.
foto: lifecaremag.com, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi