Roditeljstvo
23.09.2020.

Trudnice, hajde da „Podržimo dojenje za zdraviju planetu“

U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće. Slavićemo je od 28. septembra do 4. oktobra pod sloganom „Podržimo dojenje za zdraviju planetu“. Slogan ovogodišnje Svetske i nacionalne nedelje dojenja ukazuje nam na važnost dojenja u očuvanju životne sredine i njen uticaj na klimatske promene, kao i na imperativ zaštite, promovisanja i podrške dojenju za zdravlje ljudi i zdraviju životnu sredinu.

Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju:

  • Rano započinjanje dojenja – prvi podoj trebalo bi da bude u roku od jednog sata od porođaja
  • Isključivo dojenje tokom prvih šest meseci života
  • Dojenje do druge godine života ili duže, uz uvođenje nemlečne ishrane nakon šestog meseca života

Mame posle porođaja u početku najveću podršku u vezi dojenja imaju od zdravstvenih službi, a informacije često traže i na društvenim mrežama. Razmena iskustva je vrlo važna, ali grupe sa društvenih mreža ne treba da budu primarni izbor informacija.
Iz tog razloga, između ostalog, Dečji sajt u okviru Nacionalne nedelje dojenja, u četvrtak 1. oktobra od 11 do 15 časova, organizuje sedmi Avent festival dojenja, ali prvi u onlajn formatu.

Na Festivalu buduće mame očekuju brojni stručnjaci, od sertifikovane savetnice za dojenje, preko ginekologa-akušera, neonatologa, psihijatra i stomatologa, patronažnih sestara iz savetovališta „Halo beba“... Oni će im pružiti najrelevantnije informacije o trudnoći, porođaju, dojenju i svim teškoćama i radostima koji prate ovaj delikatan period u životu žene.
Ako ste trudne i želite da dojite bebu, ali ne znate da li ćete moći i umeti, prijavite se za učešće na Festivalu. Samo kliknite OVDE i čekajte dalje instrukcije od nas.
Foto: babycentre.co.uk, twitter, aeroflowbreastpumps.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno