Roditeljstvo
21.09.2020.

Ako se dobro pripremite, a hoćete, dojenje će biti i lepo i lako

– Dojenje može da bude teško, ali ne mora. Izvesno je da od toga nema ničeg lepšeg, ni zdravijeg za vašu bebu – kaže Milena Popević, sertifikovana savetnica za dojenje, koja će na prvom onlajn Avent festivalu dojenja, na samom početku Nacionalne nedelje dojenja, kroz dve interaktivne radionice buduće majke pripremiti za jedno od najlepših zaduženja.
Pričaće im o uspostavljanju laktacije, o položajima za dojenje, ragadama i mastitisu, od uvučenim bradavicama i brojnim drugim poteškoćama za koje postoje jednostavna rešenja.


Na šestom Avent festivalu dojenja u organizaciji „Dečjeg sajta“, prvom u onlajn izdanju, koji je zakazak za četvrtak 1. oktobar, od 11 do 15 časova, govorićemo i o dojenju na zahtev, pravilnoj ishrani i hidrataciji trudnica i majki koje doje, o izmlazanju i čuvanju mleka, noćnim obrocima... Objasnićemo budućim majkama zašto je važno da traže od ukućana da preuzmu deo brige o bebi i deo kućnih poslova na sebe kako bi one mogle da predahnu i da skupe snagu da nastave s dojenjem. Iako će sve učesnice Festival pratiti iz svojih domova, preko Zoom aplikacije, moći će da postavljaju pitanja svim stručnjacima koji će učestvovati na zdravstvenom panelu.

Ginekolog-akušer će im objasniti šta da očekuju na porođaju, šta treba da rade ako se bebi ne žuri, kako da se odluče za ili protiv epidurala, kako izgleda oporavak od carskog reza, a kako nakon prirodnog porođaja. Specijalista neonatologije će budućim majkama slikovito predočiti šta se radi sa bebom od trenutka rođenja, koje će vakcine sve primiti i zašto vakcine nemaju alternativu, šta je fiziološka žutica, kako izgleda boravak u bebi-frendli porodilištima a kako izgleda boravak u porodilištu gde je beba odvojena od mame, zašto je važno da se beba odmah po rođenju stavi mami na grudi i zašto je prvi podoj dragocen za stvaranje neraskidive veze mame i bebe.


Na Festival smo, kao i svaki put do sada pozvali stomatologa, jer su budućim majkama dragoceni svi saveti u vezi sa negom zuba u trudnoći. Objasniće im zašto zubi stradaju, zašto u trudnoći češće dolazi do upale desni, da li je lokalna anestezija opasna, mogu li upale zuba da ugroze plod, da li je dozvoljeno snimanje i plombiranje zuba, kako se održava oralna higijena beba koja sisaju...
Očekujemo da će posebnu pažnju izazvati gostovanje psihijatra koji će svojim savetima za savladavanje straha, stresa, anksioznosti i svih negativnih osećanja koja nam se javljaju zbog korone, pomoći svim učesnicima Festivala, ne samo budućim mamama. Nećemo zaobići ni problem postporođajne depresije, od koga tražiti pomoć, šta su razlozi za zabrinutost, a šta treba ignorisati...

Ako ste, drage trudnice, pomislile da je ovo sve, grešite. Spremili smo još nekoliko iznenađenja, ali ne ide da vam baš sve otkrivamo. Nešto čuvamo za sam Festival, tako da vam ne preostaje ništa drugo do da se prijavite. Lako je. Kliknite OVDE, a mi ćemo vam blagovremeno poslati link za uključivanje na manifestaciju.
Foto: thinkdifferentnetwork.com, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi