Roditeljstvo
16.09.2020.

Evo šta je deci zaista potrebno. Pružite im to, nećete zažaliti

Da deca rastu prebrzo znaju svi roditelji, čak i oni koji imaju bebe, ali niko od nas ne shvata da prebrzo zaista znači prebrzo. Čini nam se da smo koliko juče došli iz porodilišta sa onim malim zamotuljkom koji danas već uči da hoda, ili uči da vozi tricikl, ili uči prva slova, ili uči da svira gitaru, ili uči matematiku iz zbirke za prvi razred gimnazije, ili uči da vozi auto... Da, oni zaista rastu prebrzo, ali ne dozvolite da vas to obeshrabri. Samo je važno da znate da postoje stvari zbog kojih, ako ih radite za vašu decu, nikada nećete zažaliti.


Grljenje, grljenje i još malo grljenja

Koliko god da žurite, nađite pet, 10 ili 20 sekundi da se još jednom zagrlite. U početku će skoro svaki zagrljaj inicirati dete, posle ćete biti izjednačeni, a na kraju ćete morati da molite za malo pažnje i jedno „skoro pa grljenje“. Možda ćete se nervirati zbog izgužvane košulje, možda ćete nekad morati da se presvučete pre nego što izađete iz kuće jer vam je ćerka, grleći vas, musavim rukama isflekala suknju, ali sve to ide u rok službe.

Gašenje telefona, računara i televizora

Posvećivanje više vremena deci nego uređajima jedna je od najvećih stvari zbog kojih nikada nećete požaliti. Kad vam dete dođe sa hiljadu pitanja, odložite telefon. Bolje je da mu pružite nakar jedan odgovor, nego da lakujete fotošopirane slike na Instagramu ili da se svađate na Tviteru. Čak i poslovni mejl može da sačeka, a kamoli turska serija ili vesti.
Telefon, računar, televizor i ostali uređaji ne odrastaju i napuštaju dom, deca to rade.


Usađivanje pravih vrednosti, pružanje ljubavi

Ma koliko nam se danas činilo da se ne isplati biti vredan, pošten i častan, da se ne isplati učiti, sticati znanje, veštine i diplome, decu moramo da učimo pravim vrednostima i da se nadamo da će one ponovo biti na ceni. Ona treba da veruju u ispravnost, dobrotu, ljubav i plemenitost. Možda će njihovi drugari prečicama brže stizati do cilja, oni će znati da je njihov put jedino ispravan.

Prihvatanje grešaka i njihovo ispravljanje

Svaki roditelj bi voleo da je savršen i bezgrešan, ali to ne postoji. Dovoljno je da svako od nas da sve od sebe i da ispravlja sopstvene greške, kada ih spoznamo ili kada nam na njih ukažu. Ako znate da ste danima bili grubi prema ćerki zato što se ujutro „razvlačila“ pre polaska u školu, promenite to. I sami znate da će vam biti žao zbog svake teške reči, zato ih ne koristite.


Odobravanje njihovih izbora i odluka

Iako svako od nas želi samo najbolje za svoje dete, njegove i naše želje se neće uvek podudarati. Ako rešite da ga upišete u muzičku školu ili na neki sport, dozvolite mu da, kada prođe dovoljno vremena, odustane ako ne želi da svira violinu i da igra rukomet. Hoće harfu? Može. Želi na fudbal? To je OK. Važno je da procenite zašto odustaje, šta je dovelo do toga, da li je dobro razmislilo, da li je impulsivno... Možda će se i pokajati, ali će vam svakako biti zahvalno što ste mu dozvolili da odluke donosi samo.

Negovanje dobrih odnosa među parterima

Kad se roditelji dobro slažu i kad imaju dobar brak, deca se osećaju sigurnije. Osim što im time pružate dobar model, dobar primer za njihov budući život i njihove brakove, vi im pružate okruženje u kojem mogu da se razvijaju uz podršku oba roditelja. Deca će vam biti večno zahvalna.

Ulaganje u putovanja i učenje jezika

Iskustva koja deca steknu putujući s roditeljima ne mogu da se mere ni sa najskupljim igračkama, gedžetima, novim nameštajem i automobilima, a dobar kurs ili škola jezika tek nemaju cenu Ne morate zimi na topla mora, nije nužno da se odseda u luksuznim hotelima, važno je vreme koje provodite zajedno i ono u čemu ćete uživati – nove destinacije, predeli, ljudi, hrana, kultura...

Vođenje dugih noćnih razgovora

Mala deca se često bude noću i traže da časkate, velika deca često idu kasno u krevet i tek ponekad žele da ćaskate. Kad god vam ukažu ovu neverovatnu „milost“, vi joj se obradujte. Kad vam dete poraste i ode, biće vam drago zbog svih tih noćnih razgovora, čak i onih površnih.

„Praćenje“ lokacija na kojima se nalaze

Brojna istraživanja pokazuju da je dobro da roditelji u svakom trenutku znaju gde su im deca. Deca koja uvek govore roditeljima gde su, jer su tako naučena i nemaju potrebu da lažu, ređe puše, piju i koriste droge u odnosu na vršnjake koji su drugačije odgajani. Ako krenete na vreme, dok su još mali, da im govorite koliko je važno da znate gde su i s kim su, to će im biti sasvim normalno i kad poodrastu.

Kupovina robusnijeg i sigurnijeg auta

Iako se podrazumeva da svako kupuje automobil u skladu sa svojom platežnom moći, činjenica je i da u okviru jednog cenovnog razreda može svašta da se nađe. Činjenica je i, kažu stručnjaci, da postoje modeli i marke koji su bolji za porodice, jer su sigurniji. Možda nisu lepi kao neki kul automobili, ali mame i tate treba da imaju drugačije prioritete.
Foto: yourteenmag.com, travelaccessproject.org, ljmuac.uk, mathrubhumi.com, firstcry.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
18.
Mar
2024
Roditeljstvo
14.
Feb
2024
Trudnoća