Roditeljstvo
11.09.2020.

Nemojte podmićivati decu da vam se to ne bi obilo o glavu

Svaki roditelj je makar jednom iz očaja detetu obećao sve i svašta samo da bi ga poslušalo, pojelo malo salate, sredilo sobu ili pomoglo nešto u kući. Kada se pred dete postavi primamljiva nagrada, bilo da je u pitanju čokolada, dodatni džeparac ili dodatno vreme pred ekranom, ono postaje poslušno, pomaže, jede sve iz tanjira, uči i pakuje svoje stvari.

Podmićivanje ne daje dugoročne rezultate

Međutim, podmićivanje ne funkcioniše na duge staze i nema dugotrajni efekat. Kad se nudi nagrada za odrađeni zadatak, motivacija postoji samo u početku, a kada se nagrada iskoristi, nestaje i interesovanje.
Ako detetu obećate nagradu za neki zadatak, pomisliće da je zadatak suviše težak, dosadan ili naporan čim morate da mu obećavate nešto za ispunjenje. Podmićivanje će navesti dete da pomisli da se oko svega može pregovarati i da može da ignoriše obaveze za koje ne postoji nagrada .

Umesto mita ponudite mu dobro objašnjenje

Deca treba da uče šta su prave vrednosti i zbog čega imate određene očekivanja od njih - zašto je bitno da baš za vikend sredi sobu, da nauči lekciju koja mu je teška, zašto mora da jede povrće i voće. Često pomaže da zajedno s detetom obavite određeni zadatak i da od posla napravite zabavu. Verujte, lakše će srediti sobu uz omiljenu muziku ili ako mu dozvolite da samo bira vreme.
Tako neće doživeti zadatak kao nešto odbojno i teško, već kao šansu za zanimljve zajedničke trenutke.

Male nagrade su dozvoljene ovim situacijama

Postoje ipak neki zadaci koje deca nikako ne mogu da prihvate bez nećkanja i pobune. Šestogodišnjak nikako ne može biti motivisan da sam sređuje svoju sobu, niti četvorogodišenje dete može bez gunđanja da sedi mirno u autosedištu vezano pojasom. U takvim situacijama svakako je opravdano pronaći način na koji ćete dete privoleti da bude poslušno.
Važno je ne preterivati sa nagradicama, kako se dete na to ne bi naviklo. Ukoliko dete nagrađujete nasumično, takve neočekivane nagrade daće mu motivaciju i samopouzdanje.
Foto: Unsplash, okdiario

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi