Roditeljstvo
25.08.2020.

Ove stvari nikako ne smete da radite tokom trudnoće

Svaka trudnica želi da na svet donese zdravo i pravo dete, zbog čega budućim mamama ne pada teško da poštuju pravila i da se odreknu nekih navika za dobrobit svoje bebe. Opšte je poznato da treba izbegavati alkohol, cigarete, kofein i određene namirnice, jer nisu dobre za plod, ali ima i nekih stvari koje bi malo ko označio kao potencijalno opasne po trudnice, a one to jesu. 

Izbeljivanje zuba 

Tačno je da trudnice treba posebnu pažnju da posvete nezi zuba, ali u to ne spada njihovo izbeljivanje jer u tom procesu koriste proizvodi škodljivi za trudnice. Umesto tretmana kod zubara, njima se preporučuju paste za zube sa efektom izbeljivanja i dobra četkica.  

Tretmani u spa centrima

Blage masaže koje su prilagođene trudnicama dolaze u obzir, kao i neki od neinvazivnih tretmana lica. Međutim, dok čekate bebu, izbegavajte odlazak u saunu, masaže vrućim kamenjem, hemijske pilinge i slično. 

Tetoviranje

S tetoviranjem, ako ste baš rešili da "ukrasite" svoje telo, sačekajte da se beba rodi i malo poraste, jer rizik od infekcije postoji čak i ako se poštuju sva pravila higijene i predostrožnosti. Osim toga, nemojte bebu da izlažete hemikalijama iz boja koje se koriste za tetoviranje. 

Jela sa tunom 

Tunjevina uglavnom ima visok procenat žive koja može negativno da utiče na razvoj nervnog sistema bebe. Nije neophodno u potpunosti eliminisati ovu vrstu ribe iz ishrane, ali vodite računa da je konzumirate umereno i da uvek bude dobro termički obrađena. Sirova riba i termički nedovoljno obrađeno meso u potpunosti eliminišite sa menija. 

Čišćenje za macom

Ukoliko imate macu, čišćenje peska bi trebalo da prebacite na drugu osobu u tih devet meseci. Ne samo da vam eventualni mirisi mogu izazvati mučninu, već na taj način možete da dobijete toksoplazmu, potencijalno veoma opasnu po plod. 

Vrlo visoke potpetice

Bez obzira na to koliko dobro ste balansirale na njima, trebalo bi da izbegavate visoke štikle. Ne kažemo da morate u potpunosti da ih se odreknete dok se ne porodite, već da ih nosite povremeno i što kraće. Na taj način ćete preduprediti eventualne nezgode i smanjti rizik od problema sa venama. 

Jahanje i vožnja bicikla

Opasnost od pada ali i direktan pritisak koji donja karlica trpi tokom ovih aktivnosti, dovoljni su razlozi da bicikl odložite sve do oporavka od porođaja.
foto: unsplash

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi