Roditeljstvo
10.08.2022.

Nije lako nadmudriti male tvrdoglavce, ali nije ni nemoguće

Da li vaše dete ume da vas iznervira baš u trenutku kada je važno da vas posluša jer tera po svom? Da li vam deluje da je poprilično samovoljno iako ima tek dve ili tri godine? Da uvek iznosi svoje mišljenje? Da ne odustaje lako od svojih zahteva? Ako je tako, znajte da se u većini slučajeva ne radi o pukoj neposlušnosti, već o snažnom karakteru i tvrdoglavosti, što samo po sebi ne mora da bude loše. 

Veoma je važno da poštujete njegovu individualnost, ali s druge strane morate da insistirate na poštovanju pravila kako bi se izbegli problemi i kako bi dete naučilo da mora da sluša autoritete. Evo šta možete da uradite ukoliko odgajate malog tvrdoglavca. 

Važne stvari uvek govorite smirenim tonom 

Ukoliko popustite pred detetovim žustrim izražavanjem želje, ne uspete da se iskontorlišete i da ostanete smireni, ono će pomisliti da uvek može da dobije to što želi, pa će nastaviti po svom. Zato budite staloženi i govorite mirnim tonom.

 

Podstaknite ga da pravi dobre izbore 

Ukoliko mu zapovednički iznosite ono što želite da uradi najverovatnije ćete naići na revolt kod njega. Umesto toga, navedite ga da samo pravi pozitivne izbore. Ako treba da se srede igračke, recite "Vreme je za sređivanje. Da li možeš prvo da skupiš kocke, pa potom lutke?" ili " Da li bi prvo da sredimo radni sto ili da spakujemo čiste stvari u ormar?".
Svoje zahteve izražavajte jasno kada je i dete mirno i pažljivo vas sluša

Odredite glavna pravila zajedno 

Važno je da razgovarate sa detetom o tome šta je dozvoljeno, a šta nije. Napravite zajedno listu obaveza na nedeljnom nivou. Možete ga podstaći da na većem papiru ispiše tabelu sa obavezama pa da je ono dodatno ukrasi i oboji kako bi mu sve to bilo zanimljivije. Listu sa obavezama i pravilima držite na vidljivom mestu da bi, ako dete odstupi od dogovora, mogli da ga podsetite. 

 

U kritičnim trenucima skrenite mu pažnju 

U momentu kada dete počne da ispoljava samovolju i kada situacija počne da se zakuvava, skrenite mu pažnju na nešto potpuno drugačije. Dajte mu neki zanimljiv zadatak koji može da odradi ili ga vešto preusmerite pričom na temu koja će mu u potpunosti skrenuti misli. 

Kreirajte dnevnu rutinu, ona prija deci

Deca odmalena obožavaju rutinu i predvidivost. Ukoliko kreirate raspored i ako ono tačno zna šta ga u toku dana očekuje bolje će funkcionisati jer zna unapred šta će se sledeće desiti. Ukoliko mališan počne da izražava bes i neposlušnost jer nije dremnuo posle ručka, ako je doručkovao na brzinu, ako ste mu poremetili raspored zbog svog hira, onda ga nemojte kriviti što je nervozno, besno i tera po svom. 

Predupredite samovolju kad god je to moguće 

Ako se ujutro dugo sprema za vrtić ili školu, ako pakuje torbu u poslednjem trenutku ili menja odevne kombinacije 10 minuta pre izlaska iz kuće, dogovorite se sa njim da veče pre toga odaberete stvari koje će obući, spakujte tobru ili čak napravite nedeljni plan šta će svakoga dana da oblači i nosi za užinu.
Ukoliko i pored ovoga krene sa tvrdoglavošću i raspravama, samo ga podsetite na dogovor i na to da je ono samo biralo stvari koje će obući, pojesti i sl.
foto: vitolda-klein-unsplash, freepik, LuidmilaKot-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Rančevi za vrtić 3838622273109
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.590,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi