Roditeljstvo
04.08.2020.

Pomozite vašoj deci da izgrade zdrav i trajno dobar odnos

Deca koja odrastaju sa braćom i sestrama razvijaju bolje socijalne veštine od jedinaca, uče da dele, bolje funkcionišu u timu, uče od malena kako se treba ponašati u javnosti i u odnosu sa drugim ljudima. S druge strane, roditelji koji imaju dvoje ili više dece, znaju koliko može biti teško dadobro fukncionišu, da se dobro slažu i da nema ljubomore i svađa. 

Kada stigne nova beba, to je često veoma važan korak za dete koje je do tada roditeljima bilo u centru pažnje, pa je period adaptacije ponekada dug i težak. Starija braća i sestre mogu imati veoma pozitivan uticaj na razvoj, socijalne veštine i čak obrazovanje mlađih članova porodice koji se pored roditelja ugledaju i na njih. Međutim, sve ovo moguće je jedino ukoliko se odmalena izgrade dobri odnosi i poreverenje među njima. 

Ne favorizujte nijedno dete nikada

Ukoliko u nekom trenutku favorizujete jedno dete u odnosu na drugo, pa makar to bilo s razlogom, kako biste drugom pokazali da treba da bude poslušnije, bolje, da više uči ili se više trudi, stavljanjem jednog deteta iznad drugog kroz pohvale ili kritike, stvorićete samo nezdravo rivalstvo koje jedno od njih može da doživi na pogrešan način.
Ma kako bezazleno zvučalo, na ovaj način deca se mogu udaljiti jedno od drugog posebno ukoliko su predškolskog uzrasta. Ovakav onos među njima može se preneti i na fazu kada odrastu. 

Naučite ih da se međusobno poštuju 

Učite ih od malih nogu kako da uvažavaju osećanja i potrebe drugog i kako da se razumeju. Učite ih da komuniciraju sa uvažavanjem i bez povišenog tona, čak i kada imaju neki konflikt i da poštuju mišljenje mlađeg brata ili sestre i onda kada misle da druga strana nije u pravu. 

Organizujte ih često da rade timski 

Važno je podeliti obaveze i zaduženja u kući, ali nekada je bolje organizovati ih tako da zajedno rade na jednom zadatku, kao ekipa. Tako će skupa i biti nagrađeni za dobre rezultate. To u početku mogu biti male stvari, kao što je pospremanje sobe, a kasnije i pomoć mlađem bratu ili sestri oko domaćih zadataka ili zajednička briga oko kućnog ljubimca. Ovakve stvari će ih sigurno ujediniti. 

Nemojte ih nikada upoređivati

Izbegavajte rečenice poput:"Tvoja sestra nikada ne razgovara tako sa mnom", "Tvoj brat uvek raspremi sobu, a ti to nikada ne radiš, "Tvoja mlađa sestra uvek se u javnosti ponaša bolje nego ti"... Čak i kada na ovaj način želite da ih trgnete, ovo je siguran put da se stvori rivalstvo među njima.
Ukoliko ovako postupate, kritikovanom detetu ćeto loše uticati na samopouzdanje i potencijalno izazvati buntovnički stav i prema bratu ili sestri ali i prema vama. 

Istražite šta stoji iza dečijih konflikata

Nekada je moguće da će se deca svađati i stvarati namerno rivalstvo između sebe kako bi privukli vašu pažnju ili stekli veću naklonost za sebe. Takođe, nekada se nesloge dešavaju da bi jedno drugom privukli pažnju ako misle da ih brat ili sestra zapostavljaju.

Koje metode su vama dale dobre rezultate?
foto: pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi