Roditeljstvo
22.07.2020.

Neka dojenje bude vaš izbor, posebno u kriznim vremenima

Da dojenje zna da bude problem poznato je svima. Neke će majke reći da nisu imale dovoljno mleka, neke su odustale zbog užasnih bolova, mnoge su dobile mastis... Ima onih majki koje su i pre porođaja odlučile da ne doje, ali ima i žena koje su uživale u svakom trenutku dok je njihova beba sisala. Šta god da čujete, imajte na umu da je odluka vezana za dojenje isključivo vaša.

Dojenjem majka bebi obezbeđuje najzdraviju hranu

Kada smo pre četiri I po godine organizovali prvu radionicu za podršku dojenju, neki su nas čudno gledali, nije im bilo jasno zašto tako obična stvar mora da se iskomplikuje i zašto se od dojenja pravi problem. Kad se malo dublje uđe u tu problematiku, onda svedočimo o poražavajućim statističkim podacima na svetskom nivou, a i kod nas, jer svega 13% majki u Srbiji nastavlja da doji nakon bebinog četvrtog meseca.

Da problem nije naivan kazuje nam i Svetska nedelja dojenja koja treba da nam skrene pažnju na prednosti i značaj dojenja u cilju unapređenja zdravlja i majke i deteta. Svetska nedelja dojenja se svake godine obeležava od 1. do 7. avgusta u cilju da se majkama pruži podrška da decu isključivo doje prvih šest meseci života, a da dojenje kasnije bude dopuna ishrani do navršene druge godine. Brojnim studijama dokazano je da dojenje blagotvorno deluje na psihički, emocionalni i intelektualni razvoj deteta, da su dojena deca ređe gojazna i neuhranjena, da ređe boluju od dijabetesa i anemije. Takođe, dokazano je i da žene koje doje imaju i do 50% manji rizik od karcinoma dojke, kao i bolju mineralizaciju kostiju.

S obzirom na pandemiju izazvanu virusom kovid-19, Dečjisajt će ove godine Svetsku nedelju dojenja obeležiti u drugačijim okolnostima. Umesto radionice na otvorenom biće to online druženje. Na ovaj način učesnice će biti sigurne u svom domu, a mi ćemo im, zahvaljujući savetnici za dojenje Mileni Popević i našim dragim prijateljima iz kompanija MCG (Philips Aventa), Mama natura, Tosama i Dunav osiguranje, obezbediti besplatnu edukaciju.
A kako je cilj Svetske nedelje dojenja da skrene pažnju u društvu da u kriznim i vanrednim situacijama dojenje može da spasi život I majci i detetu, okolnosti u kojima živimo već mesecima dodatno nas podstiču da dojenju posvetimo posebnu pažnju, što onlajn radionicom 31.j ula I nameravamo da učinimo.

Za sve buduće mame koje su se odlučile da doje dobra vest je da čak 95% njih to zaista može. Kao i u mnogim životnim okolnosti, nekima će ići lako, a neke će da se pomuče. Mnoge će već na početku odustati, a neke se ni posle nekoliko meseci borbe neće predati, koristiće I veštačke bradavice I pumpice za dojenje i druga pomagala samo da beba sisa. Naravno, ključ uspeha u svemu je dobra informisanost, edukacija i priprema. Ono što je važno znati, kreće se od želje da se doji, što vi svakako i imate, pa je pola posla već završeno. Za edukaciju ćemo se mi pobrinuti te ostaje samo da nam se pridružite i to tako što ćete kliknuti OVDE

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi