Roditeljstvo
14.07.2020.

Pridržavajte se ovih pravila i dete vam neće biti razmaženo

Svaki roditelj u pojedinim situacijama reaguje suviše blago, pravi veće ustupke detetu, gleda kroz prste i preuzima njegove zadatke i obaveze na sebe uz jeftine izgovore tipa "Još je mali, biće vremena da i sam radi to". "Neka, ja ću to umesto njega završiti". "Ne želim da doživi razočarenje ili neuspeh".

S jedne strane, to je u redu i sasvim je razumljivo da nećete da izlažete dete nepotrebnim rizicima i da ga puštate da se samo bori u izazovnim, stresnim ili napornim situacijama. Međutim, ako vam to postane pravilo, dete će se navići na ustupke koje pravite, na to da neke stvari uvek vi radite umesto njega i kada dođe trenutak da samo mora nešto da odluči ili uradi, to neće znati. Često će se dešavati da očekuje da vi uskočite, čak i kada može samo bez problema nešto da završi i sredi.
Kako vaš mališa ne bi izrastao u razmaženka, pridržavajte se ovih odluka. 

Ostanite dosledni u svakom trenutku 

Pravila ponašanja i odluke koje ste doneli moraju se poštovati uvek i bez izuzetka. Deca vole da ispituju granice i da vide dokle mogu da idu, pa će vas testirati kroz plač, molbe, inat, ljutnju... Međutim, koliko god bilo teško, svojih odluka se morate držati. Ukoliko mu jednom popustite, dete će i u narednim situacijama pokušati da koristi ucene kako bi dobilo ono što želi. 

Takođe, ukoliko je malo, neće mu biti jasno zbog čega je nešto jedan dan dozvoljeno, a drugi dan mu tu istu stvar branite pa to može izazvati bunt. Zbog toga je važno da uvek stojite iza svojih odluka i da budete svesni toga da ne dolazi u obzir nijedna dodatna kockica čokolade, ni minut duže ispred ekrana. 

Pustite ga da oseti razočaranje

Nijedan roditelj ne voli kada dete plače u javnosti ili kada neumoljivo traži da mu nešto kupite, međutim, morate ga naučiti da u životu ne može da dobije baš sve što poželi i da ne može baš sve da bude onako kako zamisli. Roditelji koji deci dopuštaju mnogo i popuštaju često, čine im samo medveđu uslugu. Dete mora naučiti kako da kontroliše svoje emocije i ponašanja kada nije onako kako ono želi.

Uvek mu dodeljujte male zadatke i obaveze

Rečenice "Neka, mama će" ili "Nemoj to ti, tata zna bolje", učiniće da dete posumnja u svoje sposobnosti, a onda će početi da mu se dopada da drugi obavljaju sve umesto njega. To siguran put ka razmaženosti koju posle teško možete iskoreniti.
Ukoliko detetu dajete jednostavne zadake i male kućne obaveze koje su prilagođene njegovom uzrastu, razvićete kod njega radnu naviku, osećaj da i ono treba da doprinese nešto za svoju zajednicu i razviće osećaj odgovornosti.
Korisno je dete uključivati i u zadatke koje vi sami obavljate umesto da mu samo dodeljujete njegove obaveze. Naučite ga i da prihvati posledice za ono što je napravilo. Ukoliko ostavi nered posle igranja, pozovite ga da zajedno pospremite a kada dobro obavi zadatak, ne propustite da ga pohvalite. Nakon toga će se i samo javljati da vam pomogne čak i kada ga ne zovete, a to je odličan put ka odgovornosti i samostalnosti.
foto: imom.com, fatherhoodfactor.com, pixabay.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno