Roditeljstvo
10.07.2020.

Svi uspešni ljudi su u ranom detinjstvu naučili istu važnu lekciju

Sa usađivanjem radnih navika i discipline kod dece važno je početi od najranijih dana jer će im to pomoći da budu uspešnija tokom života. Deca se vode samo trenutnim zadovoljstvom, pa rado rade samo ono što im prija, a mi smo tu da im objasnimo da su mnoge "neprijatnosti" izuzetno važne i korisne. Zato dete mora da shvati zašto treba prati zube, nameštati krevet, učiti...

Neispunjavanje želja ne isključuje ljubav

Kada roditelj detetu ne ispuni neku želju, dete će to doživljavati kao uskraćivanje ljubavi jer u ranijem uzrastu oni sebe izjednačuju sa svojim željama. Zbog toga roditelji, posebno ukoliko je to prvo dete, prave ustupke, ne shvatajući da im time nanose štetu, a da je korist samo trenutna i prividna.
Zato dete treba da zna da time što mu nešto zabranjujemo ili što očekujemo da ispunjava obaveze, ne znači da ga volimo manje već upravo suprotno - baš zato što ga volimo i želimo najbolje za njega, mi očekujemo da ispuni neki zadatak i da bude disciplinovano.

Važno je da se radne navike rano formiraju

Kako bi deca usvojila radne navike moraju da osećaju izvesni spoljašnji pritisak, tj. zahteve roditelja koji će istrajavati u njima, ali i da nauče da raspoređuju vreme za rad i obaveze i vreme za igru. Kada detetu nešto nije interesantno, školsko gradivo ili neka aktivnost koju mora da ispuni, ukoliko se od takvih stvari lako odustaje, dete će gubiti radne navike.
Zato dete od malena učite da će kroz život nailaziti na  poteškoće i prepreke, da nekada mora da se radi ono što nam ne prija, ali da fokus mora da bude na krajnjem cilju - dobrim ocenama, urednoj sobi, a da igra  dolazi nakon učenja i rada i sl. 

Disciplina ostavlja prostor za veću slobodu

Učite dete da disciplina nije nešto što nam oduzima slobodu, već naprotov - ostavlja nam više prostora da nakon ispunjenih obaveza imamo i svoje vremena za odmor i aktivnosti koje volimo. Ukoliko je disciplinovano i uči na vreme, izbeći će stres koji dolazi sa nagomilavanjem gradiva, biće rasterećenije jer će učiti deo po deo, a to će rezultirati većim samopouzdanjem i poverenjem u sebe.

Pohvala motiviše dete, hvalite ga kad zasluži

Kada dete nešto ne obavi kako treba, nemojte da ga kritikujete, niti da radite stvari umesto njega. Objasnite mu kako se nešto radi i po više puta ako je potrebno, pa ga pustite da odradi zadatak samo i do kraja. Vaša očekivanja treba da budu u skladu sa njegovim uzrastom. Usvajanje pravila lične higijene rezervisano je za predškolski uzrast, kao i rasklanjanje igračaka, pakovanje i rasklanjanje odeće, lepo ponašanje za stolom i sl. Neki složeniji zadaci i obaveze treba da sačekaju polazak u školu. 

Trebalo bi da pohvalite svaki njegov uspeh i napredak ma kako on mali bio. Ostavite mu pored svih aktivnosti koje ima i vreme za odmor, jer koliko god je disciplina važna, detetu je potrebno i vremene za opuštanje. Nemojte da mu namećete obaveze bez objašnjenja. Jasno mu stavite do znanja zašto je potrebno da nešto uradi i koje pozitivne rezultate će ta akcija imati za njega. Kada mu pomažete u domaćim zadacima, posvetite se tome u potpunosti kako mu ne biste odvlačili pažnju drugim aktivnostima koje obavljate.
foto: sogoodly.com, gradepowerlearning.com, thewordofthewild,  pdospecialists

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi