Roditeljstvo
03.07.2020.

Naučite dete kako da se ne obeshrabruje i kako da ne odustaje

Prepreke i padovi, neizostavni deo života, kad učestaju ili kad nas sustignu u trenutku posebne slabosti, umeju ozbiljno da obeshrabre i da nas navedu da razmišljamo o odustajanju od cilja. Teško je i sa porazima. Mi odrasli se ne nosimo lako s njima, a kako li je tek deci...

Decu mogu da obeshrabe i naizgled banalne stvari - kada im igranje igrice ne ide od ruke, kada ne mogu da savladaju vezivanje pertli ili vožnju rolera iz prve. To kod njih izaziva frustraciju, a ukoliko ne znaju da se nose sa njom, ona može da preraste u bes i da im naruši samopouzdanje.
Dete u tim situacijama obično zaključuje da nije dovoljno dobro ili sposobno da nešto uradi, pa odlučuje da odustne. Da do toga ne bi došlo, presudna je roditeljska podrška i zato sledeći put kada vaš mališan poželi da odustane od nečega budite spremni.

Pomozite mu da vlada svojim osećanjima

Objasnite mu da  ne treba da očajava, da se prepušta negativnim emocijama i da na silu pokušava da uradi ono što mu ne polazi za rukom. Naučite ga da u tim situacijama napraviti pauzu, da se umiri i da pokuša ponovo. 

Ne očekujte previše od njega

Nekada ih naša očekivanja mogu dodatno opteretiti, posebno na samom početku školovanja, treniranja, učenja stranog jezika ili neke veštine. Zato očekivanja i zahteve podižite postepeno. 

Pružite mu potrebnu podršku 

Kada se dete umiri, budite uz njega kako biste zajedno došli do konstruktivnog rešenja. Jer svima nam je nekada potrebna podrška, ne toliko zbog samog rešenja, već zbog potrebe da izazov koji imamo pred sobom sagledamo iz drugog ugla i reagujemo na pravi način. 

Ohrabrite ga nekada da preuzme rizik 

Kada uspešno savladamo neku prepreku, raste i naše samopouzdanje, a to važi i za decu. Stoga ga ohrabrujte da, kada baš i nije sigurno u svoje sposobnosti, prihvati rizik i pokuša nešto neverovatno. Za dete i mala stvar, kao vožnja bicikla bez pomoćnih točkića ili samostalno penjanje na drvo, ume da izgleda kao veliki iskorak.

Nemojte ga kritikovati za sve i svašta

Trebalo bi da se uvek fokusirate na pozitivno i da cenite svaki detetov trud. Iako treba da mu skrenete pažnju na nešto što nije dobro, gledajte da to bude na diskretan način, uz pojašnjenje kako bi to trebalo da se popravi. U suprotnom, dete će se u startu obeshrabriti i neće želeti da proba nove stvari pa tako gubi mogućnost da uči.
Takođe, kada uradi nešto što nije dobro, kritika se može učiniti kao logičan korak koji će ga motivisati. Međutim, nije uvek tako. Takođe, veoma je važno da uvek pohvalite njegov trud. 

Razgovor je način borbe sa frustracijom

Dete mora da nauči kako da se na pravilan način izbori sa frustracijom. Razgovor o tome može mnogo da pomogne. Slušajte ga pažljivo i potrudite se da zajedno dođete do rešenja. Pomozite mu da bes i frustraciju zbog neuspeha izrazi na pravi način i da shvati da se iz poraza i pada može mnogo naučiti kako bi naredni pokušaj bio uspešan. 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi