Roditeljstvo
02.05.2020.

Kako da znate da je vaše dete spremno za kućnog ljubimca

Većina dece rastopi se od miline kada na ulici sretne kucu ili macu, tako da nema roditelja koji u nekom trenutku nije razmišljao treba li nabaviti kućnog ljubimca i kada je pravo vreme za to. Ukoliko ste vi u ovoj fazi i ako se odlučite za kucu ili macu, imajte na umu da je to velika odgovornost i veliki posao, dok su ribice, hrčak ili jež manja obaveza.

Kućni ljubimac, koji god da je, zahteva posvećenost i angažovanje, pa dobro razmislite da li je vaš mališan spreman za obavezu ili smatrate da bi mu bilo zanimljivo svega prvih nekoliko dana. Razmotrite ove ključne stvari pre nego što se odlučite za novog člana porodice.

Da li je dete sklono alergijama?

Ovo je jedna od ključnih stvari. Ukoliko niste sigurni, najbolje je da konsultujete pedijatra i razmotrite sve faktore rizika, da li je dete sklono alegrijama i ako jeste, koja životinja bi bila najbolji izbor za njega.

Kako se ponaša prema životinjama?

Ukoliko je vaše dete odgovorno i ne morate stalno da ga opominjete da sredi sobu, spakuje knjige ili raspremi sto nakon ručka, onda su velike šanse da će i obaveze oko ljubimca prihvatiti kako treba.
Takođe, važno je obratiti pažnju na to kako se dete ponaša prema životinjama. Neka deca govore da ih vole međutim kada se nađu u njihovoj blizini ne znaju kako da se ponašanju prema njima. Druga misle da će životinje sve vreme želeti da se maze, da su kao igračke, što takođe nije dobro, jer sva živa bića imaju svoje potrebe.
Posmatrajte da li su pažljivi prema životinjama, da li razumeju njihove potebe. Ovo je najbolje pratiti ukoliko dete ima priliku da se druži sa kućim ljubimcima vaših komšija, prijatelja ili školskih drugara. Ukoliko prođe ovu probu, možete ozbiljno razmisliti o životinji.

Koliko godina ima dete i koliko je zrelo?

Deca predškolskog uzrasta koliko god žarko želela kućnog ljubimca o njemu ne mogu brinuti sama, pa u tom slučaju sačekate malo. Ukoliko planirate da nabavite hrčka, činčilu ili miša, dete treba da ima makar osam godina jer do tog uzrasta nemaju dovoljno snažan imunitet za infekcije koje ovi ljubimci mogu da prenesu. Zečevi, ribice i ptice dobar su izbor tek oko 10. godine.

Koliko vaša porodica odsustvuje od kuće?

Ukoliko ste veći deo dana svi odsutni zbog škole i posla, znajte da i ljubimci mogu da pate zbog toga. Najzahtevniji su svakako psi kojima je potrebna šetnja nekoliko puta dnevno. Oni često vrlo traumatično doživljavaju kada su dugo sami kod kuće jer imaju strah od napuštanja. Macama je neophodno da im se makar dva puta dnevno daje hrana i da se redovno menja pesak, dok mali sisari, ptice i ribice mogu i po nekoliko dana da budu sami.
O ovome vodite računa i ukoliko praktikujete češća putovanja i odsustvovanje iz stana, jer u tom slučaju brigu o njima morate poveriti bliskim prijateljima i komšijama.
foto: pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
18.
Mar
2024
Roditeljstvo
14.
Feb
2024
Trudnoća