Roditeljstvo
11.04.2020.

Evo kako da što lakše pregurate ovaj dugački vikend u karantinu

Napolju sija sunce, teperatura skoro pa idealna, jer nije ni pretoplo, ni hladno, sve je procvetalo, sve miriše, a mi ćemo čitav vikend, pa i više od toga ako računamo i jučerašnje popodne, morati da provedemo u kući. Veliki izazov i veliki test za svakoga, a kamoli za roditelje koji su započeli drugi mesec života u vanrednom stanju s decom. Nervi su već istanjeni brigom zbog zdravlja, baka i deka, posla, gubitka časova, otežanog snabdevanja, smanjenih plata, a problemima se još ne nazire kraj. Zato gledajte da što lakše pregurate ovaj dugački vikend u karantinu.


Za početak, nemojte nipošto da padate na „iskrene“ ispovesti, storije, videe, fotke i druge objave javnih ličnosti, poznatih i nepoznatih ljudi koji baš ovih dana, u izolaciji zbog koronavirusa, proživljavaju svoje „nasrećnije trenutke“ sa svojom „savršenom decom“ koja sa tri godine sede i čitaju ruske klasike, kraj svojih „savršenih drugih polovina“, u svojim "savršeno opremljenim domovima"... Ne verujte u sve što vam se servira, ne stavljajte sebe i svoju nesavršenu porodicu pod lupu zbog tuđih izmišljenih života, već živite svoj, onakav kakav je. Volite svoje nesavršene supružnike, volite svoju nesavršenu decu, a ona će vam ljubav uzvratiti.

Podstaknite decu da se zabavljaju sama

Vikend će biti dugačak i na momente naporan, pa se potrudite da ga što lakše pregurate. U redu je i da budete nervozni, da izgubite stpljenje, da povisite ton, da zatražite kratak predah od svih i od svega. A da biste to mogli, decu treba podstaći da se malo zabavljaju sama. Najlakše je pustiti ih da do mile volje gledaju crtaće, video-klipove ili da igraju igrice, ali to nije rešenje, kao što nije rešenje pustiti ih da zbog dosade preve gluposti. Evo nekoliko ideja, možda im se neka i dopadne.



Nek sade cveće i začine, uživaće u tome

Ukoliko imate terasu, dajte im saksiju, zemlju, plastičnu kašiku i kesicu semenki cveća, začina ili povrća, pa im objasnite kako da naprave svoj mali vrt. Velike su šanse da ništa neće nići, da će napraviti ogroman lom, da ćete danima skupljati prosutu zemlju sa podova, ali je sve to manje važno od činjenice da će vam se dete/deca sjajno zabavljati i da ćete biti mirni makar sat vremena. Ako se pokaže da su obavili dobar posao, pa biljke izniknu, računajte da ćete i kad sve ovo prođe moći da ih zabavljate na ovaj način.

Dozvolite im da ispeku testo za večeru

Zamesite im malo univerzalnog testa, obucite im kecelje, posadite ih za sto, dajte im oklagije i plehove, pa im objasnite kako da naprave kiflice, pice, đevreke ili perece. Ukoliko su vas makar jednom gledala dok vi to radite, deca će umeti da se snađu sa testom. Vi samo povremeno bacite pogled na njih i dobacite poneki savet, pa se vratite svom poslu ili svom uživanju.
Važno je da nemate prevelika očekivanja i da ne računate da ćete ove dečje specijalitete sigurno moći da iznesete za večeru, ali ne čudite se ni ako se pokaže da veoma ukusni.



Dajte im malo tople vode, biće srećni i mirni

Iako temperature nisu naročito visoke, deci malo kvašenja neće da naškodi, a u igri s vodom će svakako uživati. Idealno bi bilo da ih „izbacite“ na terasu sa lavorom mlake vode, starim četkicama za zube, malim bocama šampona, minijaturni peškirićima i drugim priborom za pranje koji očas posla može da se pretvori u auto-perionicu, frizerski salon, vešernicu... Verujte, nema tog trogodišnjaka ili četvorogodišnjaka koji će na ribanje potrošiti manje od 45 minuta. Vi samo pazite da voda bude topla i da dete ne sedi u mokroj odeći.

Organizujte potragu za skrivenim blagom

Crtanje, slikanje, ređanje kockica, slaganje pazli, pravljenje figurica od plastelina i gline takođe može da ih zaokupi, naročito ako se obavežete da ćete im organizovati izložbu svih radova, a kod dece koja znaju da čitaju jako dobro se kotira i „potraga za skrivenim blagom“. Vi samo treba da sakrijete neki predmet, nebitno koji, i da po čitavoj kući postavite pisana uputstva u formi zagonetki koja će ih, korak po korak, voditi do cilja. Ukoliko to dobro osmislite i organizujete, možete da dobijete čak dva sata apsolutnog mira.
Foto: greenvaleshopping.com.au, esolutionsgroup.ca, creativemarket.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi