Roditeljstvo
06.04.2020.

Naučite decu novim veštinama i starim zanimljivim igrama

Mnogi roditelji koji su sada zbog pandemije bili prinuđeni da se upoznaju sa čarima rada od kuće kažu da dugo nisu toliko uživali u porodičnim druženjima kao ovih dana. Nekako sada svi imaju mnogo više vremena za sebe, za decu i zajedničke trenutke, pa se stiče utisak da nas je ovaj virus resetovao, vratio na osnovu, na ono što smo kao mladi želeli od života. Naravno, uz jedan veliki blagoslov, da smo svi mi i naši bližnji zdravi.

Koronavirus naveo nas je da razmišljamo kako najbolje da iskoristimo vreme koje provodimo sa decom. Kad školarci završe svoje zadatke, a mi roditelji svoje poslovne obaveze, dođe vreme koje treba kvalitetno organizovati. Ideja je mnogo, od onih koje su namenjene isključivo igranju, do onih koje služe da se ponešto i nauči.

Iskoristite vreme kod kuće da decu naučite da spreme svoj omiljeni kolač

Ukoliko ste i vi, kao i većina porodica, nakupovali mnogo više namirnica nego inače, iskoristite deo da deca nauče da spreme ponešto od svojih omiljenih slaniša i slatkiša. Ako ste mališane do sada naučili osnovnim kuhinjskim majstorijama, višak slobodnog vremena iskoristite za prelazak na komplikovanije stvari. Za ovaj poduhvat trebaće nam svakako dosta strpljenja jer će sigurno biti puno upotrebljenih sudova i kreativnog haosa u kuhinji.
Za roditelje koji piju kafu eto prilike da nauče decu da im prave omiljeni napitak.



Evo ideja kako da angažujte deci ručice

Dane provedene u kući možemo da iskoristimo i da najmlađe naučimo da zakrpe poneku rupu na čarapi, da ušiju dugme ili da počnu da brinu o kućnom cveću. I peglanje jednostavnijih stvari, poput peškira i krpa može biti odlična zabava, a uz to, deca će se osećati korisno.
Ovih dana pojačana je tražnja za društvenim igrama i puzzle slagalicama. Ako se odlučite za slagalice od hiljadu i više delova, što je poprilično komplikovano i zahteva više ruku, obavezno je po završetku uramite i okačite na zid. Asociraće vas ne samo na izolaciju i karantin, več i na zajednički porodični poduhvat.

Predlog zabavnih igara u kojoj cela porodica uživa

Ne zaboravite da su karaoke divna prilika da se zabavite čak i ako nemate poseban mikrofon i ozvučenje. Osim zabavnog, karaoke mogu imati i takmičarski karakter, što garantuje još bolji provod.
Za sve one koji u skorije vreme nisu igrali pantomimu, evo prilike. Idealno je ako možete da se podelite u parove, odredite temu, poput filma, smeh do suza je zagarantovan. Ova igra ne traži ni poseban prostor, niti rekvizite. Za nju je potrebno umeće i snalažljivost onoga koji zadaje, ali i svih koji učestvuju u pogađanju.

AKo u kući imate dovoljno kockica, jamb je igra koju deca mogu lako da savladaju. Ukoliko se igra u parovima, eto i takmičarske zabave. Potapanje brodova, vešala, zanimljiva geografija zahtevaju samo papir i olovku.
Verujemo da u kući imate karte te je ovo odlična prilika da igrate magarac, tač, crnu damu. Sve ove igre su podjednako zanimljive za decu i odrasle.

Zaigrajte nikada prevaziđene društvene igre

U slučaju da ipak želite da nabavite neku novu društvenu igru, ne zaboravite da online prodaja i dalje radi. Pročitajte detaljne opise svih igara i zajedno sa decom izaberite neku igračku za igranje u kući ili svom dvorištu. Do tada ostanite kod kuće, uživajte sa najmilijima i porodičnim druženjem upotpunite vreme u karantinu.
Foto: Privatna arhiva

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi