Roditeljstvo
03.04.2020.

Ovi mali rituali pomoći će vam da umanjite stres izazvan karantinom

Izolacija na koju smo sada gotovo svi primorani teško pada većini ljudi a čini se da najviše izazova imaju porodice sa malom decom i osobe koje muči neki oblik anksioznosti. Svakodnevno smo izloženi uznemirujućim vestima pa malo ko može da ostane imun na tenziju. Koliko god se činilo da deca ne razumeju u potpunosti šta se dešava, sva ova panika i napetost ima i te kako uticaja na njih pa samim tim i na čitavu porodicu. 

Fokusirajte se na ono što možete da promenite

Evo šta svako od nas kao pojedinac može da uradi na dnevnom nivou kako bi olakšali situaciju pre svega sebi, a onda i ostalim članovima porodice. 
Mnogi se koncentrišu i gube živce oko stvari na koje ne možemo da utičemo - izveštavanje medija, stanje u privredi i ekonomiji, povećanje broja obolelih i sl. 

Stvari kroz koje možemo da damo doprinos situaciji da se što pre umiri i stabilizuje je praćenje mera koje su predviđene kako bismo zaštitili sebe i svoje najbliže, širenje pozitivizma makar u malim dozama svakog dana, iskrena briga o osobama koje su nam bliske i sl. Sve te stvari ma kako vam se činile beznačajne, pomoći će da skrenete misli sa situacije i da se osetite bolje i vi i osobe oko vas. 

Dozirano pratite društvene mreže 

Kada ste u kući sa porodicom, trudite se da što više vremena provodite bez uznemirujućih vesti, uključenog TV-a, društvenih mreža i druge tehnologije. Ovo u velikoj meri umanjuje dozu stresa i napetosti naročito u ovakoj situaciji. 

Uvedite male rituale

Umesto nekoliko sati provedenih ispred TV-a uz serije i filmove, zajedno sa decom slažite puzle, bacite se na mešenje plastelina, slaganje kocki, sviranje nekog instrumenta ukoliko ga imate, gajenje nekih novih biljaka ili čak jogu koja i deci može biti veoma zanimljiva. 

Sve aktivnosti koje vas ujedinjuju i upućuju jedne na druge, ne samo da će učiniti da vreme brže prođe i da će vas zabaviti, već ćete fokus staviti na neke druge stvari i uspeti da opustite um. 

Držite se rasporeda obaveza 

Iako ste veći deo dana u kući i nemate toliko obaveza kao ranije, ipak je korisno ustanoviti raspored malih zadatka za svaki dan. Sada je vrlo lako upasti u zamku dugog izležavanja u krevetu, nezdrave ishrane ili dugog sedenja ispred TV-a i kompjutera. Napravite raspored obaveza u karantinu, od ustajanja do spremanja hrane, sređivanja i učenja do nekih zanimljivih zajedničkih aktivnosti. 

Napravite listu omiljene muzike i vežbajte

Tokom fizičke aktivnosti oslobađa se hormon endorfin zadužen za dobro raspoloženje. Ne samo da ćete se zajedno sa klincima razmrdati i potrošiti sve suvišne kalorije, već će vam vežbanje pomoći da razbistrite misli i napravite mentalnu pauzu od svega. 

Odvojte vreme za onlajn druženja

Premda ne možemo da posećujemo prijatelje i rođake, možemo makar nekoliko puta nedeljno da organizujemo onlajn druženja što će obradovati i decu. Spremite kafu, kolače, okupite klince i nazovite baku i deku, uključite preko Skajpa prijatelje, rođake, braću i sestre. Neka to bude vaših sat-dva radosti i razonode. 

foto: pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi