Roditeljstvo
01.04.2020.

Otkrivamo vam najbolje igre sa decom u kući tokom karantina

Epidemiji koronavirusa se ne nazire kraj, što znači da ćemo barem još neko vreme živeti u karantinima. Kretanje će nam biti ograničeno, za naše dobro, dobro naših bližnjih, ali i čitave zajednice, pa vreme u kući treba što bolje iskoristiti. Da se mališani ne bi dosađivali i da ne bi po čitav dan gledali crtane filmove, podsetite se nekih od najboljih igara sa decom u kući. Neke od njih ste sigurno zaboravili, pa će vam dobro doći mali podsetnik. Uživaćete u njima kao nekad, ali i vaši klinci


Kaladont je jedna od najboljih igara sa decom u kući

„Kaladont“ mogu da igraju deca starija od 4-5 godina, a pravila su jednostavna. Jedan igrač izgovori neku reč, a sledeći, redoledom koji deca odrede, treba da smisli svoj pojam koji počinje da poslednja dva slova reči prvog igrača. Pobednik je igrač koji može da kaže kalodont, jer se reč prethodnog igrača završila na KA, ili reč na čija dva poslednja slova naredni takmičar nije mogao da smisli ništa.
Ako kaladont igrate sa decom školskog uzrasta, potrudite se da reči izgovarate što brže.

„Na slovo, na slovo...“ igraće do kraja karantina

„Na slovo, na slovo...“ može da bude smehotresno zabavno ako se igra sa klincima koji ne poznaju baš mnogo pojmova. U igri može da učestvuje više takmičara a počinje tako što jedan od njih (nek to bude najmlađe dete) zamisli predmet koji se nalazi u prostoriji i kaže „Na slovo, na slovo…P“. Svi igrači naizmenično pogađaju koji je predmet u pitanju, a onaj koji prvi otkrije zadatu reč zadaje sledeći zadatak. Ukoliko niko ne reši misteriju ili svi reše da se „predaju“, isti takmičar zadaje nov zadatak.
Kada u igri učestvuju mala deca koja ne razlikuju glasove ili ne znaju najbolje kako se šta zove, računajte na mnogo smeha.


Ovo spada u igre sa decom u kući za sve uzraste

Igra „Reč po reč priča“ može da se igra na dva načina, što prvenstveno zavisi od uzrasta dece. Ako su klinci mali, za njih je bolja jednostavnija verzija u kojoj svaki igrač izgovara po jednu reč tako da ona sa svim prethodni rečima čini smislenu celinu. Na primer, prvi igrač kaže: „Proleće je“, a drugi nastavlja „Proleće je, a danas“, treći dodaje „pada“ i izgovara „Proleće je, a danas pada“... Sledeći igrač dodaje sledeću reč i ifra se nastavlja dok priča ima smisla ili dok igrač zbog njene dužine ne počnu da prave greške u ponavljanju.
Druga verzija igre, ona namenjena stariji klincima, ne podrazumeva ponavljanje već zapisivanje svih izgovorenih reči. Ovo može da bude mnogo zanimljivije i smešnije jer niko neće osećati obavezu da pravi jednostavne konstrukcije.

Kad malci igraju pantomime stomak boli od smeha

„Pantomima“ spada u najzabavnije igre sa decom u kući već decenijama, samo su se zagonetne ličnosti, životinje ili crtani junaci, pevači i glumci, predmeti imitacije, menjali. Igrači treba da se podele u dve ekipe koje naizmenično pokazuju zagonetni pojam i pogađaju koji je. Tim koji predstavlja osobu, predmet, zanimanje, događaj... ne sme da govori već samo da gestikulira. Ako želite, igra može da ima vremensko ograničenje ili merenje vremena, a može da se igra i bez ovih dodatnih pravila. Uostalom, cilj ovih igara sa decom u kući jeste da se svi dobro zabavite.


Društvene igre sa decom u kući spajaju generacije

Kad rešite da se sa ovih igara na koje smo vas podsetili pređete na društvene igre, gledajte da one budu primerene uzrastu dece. „Ne ljuti se čoveče“ mogu da igraju i oni sasvim mali, ako im vi brojite polja za pomeranje figura, ali zato „Monopol“, „Riziko“ i „Jamb“ zahtevaju malo zrelosti, određene godine i dobru koncentraciju.
U slaganju puzli mogu svi da učestvuju, kao i u igranju tablića. Ova igra s kartama je, ako ste zaboravili, sjajna za klince koji tek uče sabiranje do 20 jer će obnavljati gradivo a da toga neće biti svesni.

Ređajte puzle, igrajte igre memorije, „Zanimljive geografije“ ili neke druge igre na koju smo zaboravii. Što nas ne podsetite? Koje igre sa decom u kući vi igrate?
Foto: toyblog.org, youandkids.com, pjlibrary.org.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi