Roditeljstvo
30.03.2020.

Znate li zašto je trenutno najvažnije da pažljivo slušate decu

S obzirom na trenutne okolnosti, roditeljima širom sveta je potrebna dodatna podrška da sačuvaju zdravlje svoje dece, da ih zabave kod kuće i da održe njihov period aktivnog učenja tokom prestanka rada vrtića i škola. Iz tog razloga, tim Fondacije Novak Đoković nastavlja da vredno radi (od kuće) na tome da roditeljima i starateljima pruži korisne informacije i edukativni sadržaj.
Smiljana Grujić, koordinatorka programa za roditelje „Podrška, ne perfekcija“, po struci psiholog i psihoterapeut, naučiće vas kako da detetu objasnite situaciju u kojoj se nalazimo i da smanjite njegovu brigu.


Dragi roditelji/staratelji,

Verovatno ste ovih dana zbunjeni, uplašeni i imate potrebu za sigurnošću i izvesnošću. Brinete za svoju decu, vaše roditelje, partnere, baku u stanu do vas. Preplavljeni ste informacijama iz raznih izvora i čini vam se kao da ne znate kuda udarate. Povrh svega, deca vam postavljaju brojna pitanja i traže vašu dodatnu pažnju. Međutim, vama deluje da je mnogo toga što oni žele u ovom trenutku nemoguće i da ništa ne razumeju, što dovodi do toga da polako gubite strpljenje.
U kriznim situacijama najvažnija stvar je da vi ne izgubite kontrolu nad sopstvenim ponašanjem. Samo na taj način će i vaše dete razumeti situaciju u kojoj smo se svi trenutno našli. Imajte na umu da nista nije doveka trajalo, pa neće ni ovo!


Pođite od onoga šta dete zna, šta oseća, i šta vidi gledajući vas i sve ono sto ga okružuje. Ako ustanovite da se dete brine, ne umanjujte njegovu zabrinutost govoreći mu da to nije ništa strašno. Recite mu da vam izgleda da je zabrinut zbog toga i da je to sasvim u redu.
Pomozite mu da izrazi svoja osećanja. Možete mu, na primer, reći:
„Deluješ mi uznemireno. Šta misliš da je uzrok tome?“, a kada se dete smiri pomozite mu da se izrazi. Kada je reklo šta želi, parafrazirajte ono što ste čuli:
„Imam utisak da se osećaš…..i da ti treba…..“


Nakon što ste ponovili kako ste razumeli ono što ste čuli, pitajte decu:
„Da li sam te dobro razumeo/la? ili Da li bi nešto dodao/la?“
Ukoliko je vaše dete mlađe ili ima poteškoća sa izražavanjem osećanja, verovatno ćete morati da ga podstaknete dodatnim frazama, kao na primer „Čini mi se da si povređen i da ti treba…“
Ako ustanovite da se dete brine, ne umanjujte njegovu zabrinutost govoreći mu da to nije ništa strašno. Recite mu da vam izgleda da je zabrinut zbog toga i da je to sasvim u redu.


Ako ustanovite da se dete brine, ne umanjujte njegovu zabrinutost govoreći mu da to nije ništa strašno. Recite mu da vam izgleda da je zabrinut zbog toga i da je to sasvim u redu.
Nikada nije prerano, a ni prekasno da aktivno slušate i pomognete detetu da razume sopstvena osećanja. Ne nudite rešenja, jer ona najčešće sprečavaju dete da u potpunosti izrazi svoje misli i osećanja. Najbolje je da slušate šta vam dete govori i da se rukovodite odgovorima koji će biti pre svega iskreni i istiniti i prilagođeni uzrastu deteta.


Možda nećete imati odgovore na postavljena pitanja, samo je važno da budete iskreni i da vam izrečeno bude u skladu sa vašim telom. Jer ako nije, deca osećaju da nešto škripi. Pokažite razumevanje da im je dosadno, da bi voleli u luna park, da ne žele da im se otkazuje već isplanirana rođendanska žurka, zbog nečega sto ni mi sami odjednom ne možemo da razumemo.
Samo je to potrebno za detetovo bolje raspoloženje i negovanje vere – da ćemo zajedno prevazići šta god se desi. Deca tačno osećaju kada nešto krijete. Kada nevešto prećutkujete, čak je i vazduh u prostoriji u kojoj ste drugačiji. Zato u ovoj situaciji, prva stvar koju treba da uradite je da ne zaboravite na sebe. Jer ako se to desi, sve što sledi biće teže na kvadrat.

Volt Dizni je rekao da su umovi naše dece naši najbolji prirodni resursi. Možda je trenutna situacija upravo prilika da dodatno ojačate vaš odnos poverenja sa detetom i da istinski posvetite vreme u otkrivanju bezgranične moći njegovog uma.

S ljubavlju i razumevanjem,
Smiljana Grujić

Ako želite da pročitate još korisnih saveta i zanimljivih tekstova, ili da se bolje upoznate s radom Fondacije Đoković, kliknite OVDE.
Foto: sciencealert.com, healthline.com, healthline.com, njfamily.com, wherepeteris.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi