Roditeljstvo
19.10.2022.

Nabavite puzle, biće vam potrebne za predstojeće hladne i kišovite dane

Društvene igre i puzzle oduvek su privlačile sve one željne druženja i takmičenja. Većina njih ne zahteva posebne uslove, pa je moguće igrati ih u kućnim uslovima. Dok društvene igraju zahtevaju minimum dva igrača, slaganje puzli zahteva samo strpljenje onoga koji slaže. U isto vreme i to može biti timska igra, pogotovo kada su u pitanju puzzle slagalice sa velikim brojem delova, koje se danima slažu.

Puzzle za decu, igra koja počinje u najranijem detinjstvu


Već bebironci kreću da koriste puzzle, samo u prvim mesecima to su one velike podne, kojih ima do 12 u pakovanju. Za bebe su bezbedne, jer nema sitnih delova, a u isto vreme njihova osnovna svrha je da beba uvežbava prve korake, da puzi i da se na njima igra. Mališanima su zanimljive jer su raznobojne i različitih motiva poput brojeva i životinja. Zahvaljujući tome što se podne puzzle lako sklapaju i rasklapaju i odrasli ih vole. Ne postoji mogućnost povređivanja niti gutanja njenih delova s obzirom na njihovu dimenziju. Motivi se obično posebno slažu tako da beba prilikom igranja upoznaje oblike i razvija motoriku.

Puzzle za decu, igra kojoj se deca iznova raduju


Klasične puzzle slagalice, kakve i odrasli koriste, samo sa malim brojem delova mališani slažu već od treće godine. Obično je to slika poznate bajke ili crtanog junaka. Mališan ima zadatak da spoji 12 ili više delova, a neretkos u u pakovanju po dve ili četiri slagalice.Decu treba naučiti kako da se odnose prema ovoj vrsti igračaka s obzirom da je važno da, pored spajanja delova, nauče i da vrate iste u kutiju, kako bi ponovo mogli da je slažu, kada požele. Bez obzira koliko je dete staro, treba ga naučiti da puzzle ne razbacuje, niti mesa kutije, već da ih lepo složi, kako bi mu i ubuduće služile. Puzzle za decu su igra razmišljanja i logike, uče se da prate sliku na kutiji i u skladu sa njom slažu slagalicu.
Da deci ne bi puzzle dosadile predlog je da ih povremeno sklonite i naknadno aktivirate nakon mesec dana. Videćete koliko će se mališani obradovati, kao das u novu igračku dobili.

Drvene puzzle i knjige slagalice za decu


Za dvogodišnjake i starije mališane dostupne su puzzle knjige obično u vidu bajke. Sa jedne strane je tekst, a sa druge puzzle slika. Dete uči smisleno da sastavlja sliku prateći tok bajke. Ove knjige slagalice napravljene su od kartona.
Drvene slagalice za decu nude kvalitetnu zabavu. Obojene netoksičnim bojama uz bogatstvo motiva edukuju mališane pred koje se stavljaju lakši zadaci s ciljem upoznavanja pojmova i razvijanja mašte.

3D puzzle slagalice


Trodimenzionalne slagalice interesantne su podjednako za stariju decu i odrasle. Obično su izrađene od kartona ili plastike. Najpoznatiji svetski istorijski i kulturni spomenici poput Ajfelovog tornja, Sidnejske opere, Kipa slobode, Koloseuma mogu biti dobar izbor poklona za sve prilike. Osim što razvijaju pažnju i imaju estetski značaj, roditelji zajedno sa decom pre slaganja mogu da se informišu o građevini i nauče uvek nešto novo. Na ovaj zanimljiv način dobijene informacije duže će se pamtiti.
Kao 3D puzzle prisutne su makete brodova, motora, automobila, ali i globusi, držači za olovke, kutije za nakit. S obzirom da imaju trajnu vrednost za vlasnika 3D puzzle su postale veoma popularne među decom starijom od osam godina.

Puzzle slagalice za odrasle i njihovo lekovito dejstvo


Kako deca rastu tako i zadaci koji su uz pomoć slagalica stavljeni pred njih postaju teži i ozbiljniji. Veliki broj delova, od 300, 500 čak i preko 3.000 su veliki izazov, zahtevaju dosta vremena i neretko više ruku. Otuda klasične puzzle slagalice sa više delova razvijaju socijalne veštine jer za njih je neophodna sloga učesnika i dobar plan. Obično su kad se slože veličine od manjeg do poprilično velikog postera i za njih je potrebno izdvojiti prostor u toku slaganja. Idealno je da obezbedite podlogu za slaganje i porodična avantura može da počne. Ne zaboravite da se naoružate i strpljenjem jer u zavisnosti od slobodnog vremena svih članova zavisiće i vreme slaganja, a to može da se oduži.

Ono što je velika prednost ovakvih slagalica sa više delova što su to obično ili neka poznata umetnička dela ili prelepi pejsaži, motivi, slike životinja te po završetku predlažemo da uramite puzzle.Možete otići do stakloresca ili jednostavno kupiti ram dimenzije 70x50cm na koji staje složena puzzle od 1000 delova.

Cene puzzle slagalica


Puzzle nisu skupa igračka. Njihova cena zavisi od materijala od kog su napravljene, kao i od broja delova eventualno i licence, ali svakako dostupne su svima. Mogu se naći u poklon prodavnicama, kao i našem online shopu, u kome su dostupni brendovi Ravensburger, Trefl, Clementoni i druge. Vaše je samo da se odlučite za motiv i ukućane pripremite na porodično druženje. Znate ono kada kućnu scenu odlaska svakog u svoje ćoše sa telefonom u rukama zamenite ćošetom namenjenim za slaganje puzzle. Predlog je da pustite neku muziku, koju svi volite i umesto filma sat dva ređate puzzle. 
Naravno, lepo vreme iskoristite za odlazak u prirodu, a kišne dane i hladne večeri stvaranjem nove slike za zid, naravno od slagalice.
 
Foto: stevepb-pixabay,Victoria_rt-pixabay,congerdesign-pixabay,anthony-wade-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Podna Puzzla Školica 24558
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Maxi puzzle 23702
Puzzle 24  Maxi Princess Clementoni, 23702
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.118,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Puzzla Galopping horses T10446
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.000,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno