Roditeljstvo
07.03.2020.

Sedam načina da zabavite dete i ulepšate sebi jedan kišan dan

Hladne, kišne i tmurne dane, ali i one vrele letnje, većina ljudi sa decom provodi u tržnim centrima, igraonicama ili u kući, dosađujući se. A ne mora tako! Možete da zabavite dete bez ijednog potrošenog dinara, da se ujedno zabavite i vi i da stvorite porodične uspomene koje ćete pamtiti i pepričavati zauvek. Evo nekoliko predloga, a vi iskoristite one koji vam se dopadaju, drugi nek vam budu inspiracija ze nešto originalno, a neke naprosto odbacite.
Važno je samo da se svi dobro zabavite, a najvažnije je da zabavite dete.



Napravite zabavu po želji deteta

Svako dete ima svoju predstavu o savršenoj porodičnoj zabavi o kojoj stalno priča. Za neke je to mešenje kolača sa mamom, za druge pravljenje roštilja sa tatom, za treće besomučno igranje društvenih igara... Ako ste čuli i zapamtili šta bi vašeg mališana ili mališane učinilo srećnima, ne časite časa. Ispunite mu želju ako se uklapa u ovaj koncept lenjog vikenda.

Provedite čitav dan u pidžamama

Idealno bi bilo da ne morate ni do prodavnice ni do pijace, da uopšte ne morate da izlazite iz kuće. Ali, ne mari ni ako na kratko iz pidžame uskočite u izlaznu odeću, a onda se brzo vratite u uniformu za vikend. Ponašajte se kao da je praznik, bez opterećivanja vremenom.



Ručajte unatraške

Ne, ne treba da sedite leđima okrenuti stolu, niti da hodate unazad, ne pokušavajte ništa slično. Ideja je da za ručak prvo poslužite desert, pre supe i glavnog jela. Verujte, deca će biti u šoku, pa ćete moći da uživate u izrazima njihovih lica. I da se razumemo... Ništa im neće faliti što će početi obrok sa slatkišima.

Zažmurite na kršenje pravila

A kada smo već kod ručka, danas ne gunđajte deci zbog stvari na kojima inače insistirate. To znači da ne treba da ih opominjete ako pričaju punih usta, ako se igraju hranom, ako srču supu, ako slamčicom prave mehuriće u soku, ako jedu prstima umesto viljuškom... Pustite ih nek uživaju u trenucima koji se, to naglasite, neće skoro ponoviti.



Ne ograničavajte im slatkiše

Ako žele slatkiše, moraće da ih ulove, lociraju, iskopaju, osvoje... Smislite neki zabavan način za dolazak do poslastica. Nije važno da li će to biti mini-kviz, igra toplo-hladno. „lov na blago“, takmičenje u pevanju ili plesu, važno je da dete uradi nešto što inače rado čini da bi dobilo nagradu.



Gledajte stare porodične fotografije

Prostrite na pod topli prekrivač, nabacajte jastuke, pa se onda svi zajedno, onako u pidžamama udobno zavalite i gledajte porodične albume sa fotografijama. I, ne... Ne mislimo na digitalne fotke koje čuvate u računaru ili mobilnom telefonu, već stare dobre papirne fotografije na kojima ste vi, vaši roditelji, deke, bake... Deca će, verujte, zaista uživati u pričama o ljudima sa slika.

Organizujte filmski maraton

A ako vas mrzi da rasklanjate poligon na kojem ste razgledali albume, donesite nekoliko činija kokica i nastavite izležavanje uz filmski maraton. Izaberite crtaće ili filmove u kojima ćete svi uživati, utišajte i sklonite mobilne telefone i prepustite se sedmoj umetnosti.
Foto: thriveglobal.com, verywellfamily.com, canadianliving.com, todaysparent.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi