Roditeljstvo
13.02.2020.

Upoznajte se sa blagodetima dojenja i majčinog mleka

Kao i svakog meseca u prethodne tri godine Dečji sajt je zakazao svoju radionicu za podršku dojenju. Biće održana u četvrtak 20. februara od 10 do 13 časova u SPC „Šumice“ (Ustanička 125), a vodiće je sertifikovana savetnica za dojenje Milena Popević. Ona će vam, drage trudnice, ako rešite da dođete, otkriti mnoge tajne i trikove i pomoći vam da se spremite za uspešno dojenje. Ako imate dilemu da li je ova radionica pravo mesto za vas, upoznajte se sa blagodetima dojenja i majčinog mleka.


Majčino mleko sadrži idealnu mešavinu antitela za izgradnju imunološkog sistema deteta, tako da dojene bebe ređe dobijaju infekcije uha i stomaka, respiratorne tegobe, alergije i prehlade. Dojena beba gradi imunitet od prvih kapi kolostruma, mleka bogatog antitelima koja joj stvaraju otpornost i za zrelo životno doba. Odrasle osobe koje su majke dojile ređe pate od dijabetesa, upalnih bolesti creva i autoimunih oboljenja.


Dojenje poboljšava bebin kognitivni razvoj, što je dokazala i jedna studija koja je pratila skoro 14.000 dece tokom šest i po godina. Ona je otkrila da deca koja su isključivo dojena imaju IQ veći za oko šest procenata od koeficijenta inteligencije dece koja nisu sisala. Oni koji su dojeni takođe su postizali bolje rezultate na testovima i bolje ocene jer su određeni sastojci majčinog mleka, uključujući jedinstvene masne kiseline, ključni su za razvoj mozga.


Sisanje za razliku od ispijanja mleka iz flašice omogućava bebama od da od prvih dana regulišu unos hrane. Beba koja sisa jede kada je i koliko je gladna, prestane kad želi, nastavi kad želi i pravi pauze kolike su joj potrebne. Ona se ne prejeda, zato što ne mora da prazni dojku kao što mora da prazni bočicu, a to je, znate i sami, dobra stvar.


Mame koje doje brže se oporavljaju od porođaja i brže gube suvišne kilograme zahvaljujući oslobađanju hormona oksitocina, a dojenje im pomaže i da se brže povežu sa bebom. Što više vremena mama provodi sa bebom na grudima, što joj više pažnje posvećuje, što je duže miriše, ona je bolje upoznaje. To jača bliskost, ali i mamino samopouzdanje i sigurnost.


Dojenje je dobro za mamu zato što smanjuje rizik od raka dojke i raka jajnika, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Žene koje su dojile su jedan i po put ređe obolevale od karcinoma dojke, a taj rizik se dodatno smanjuje sa svakim detetom koje sisa i sa dužinom dojenja.
I na koncu, dojenje štedi novac. Možda vam to neće biti najveća stavka kad dođe beba, ali svakako neće biti ni zanemarljiva, pa vi vidite šta vam je činiti. Imajte još na umu da je mamino mleko, za razliku od mlečne formule, uvek spremno.

Ulaz na radionicu je besplatan, ali je zbog ograničenog broja mesta neophodno da se prijavite klikom OVDE.
Foto: unsplash, nhs.uk, hereisbaby.com, wyborcza.pl,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
18.
Mar
2024
Roditeljstvo