Roditeljstvo
07.02.2020.

Kosa uvek pojačano opada posle porođaja, ali to ne traje večno

Većini žena tokom trudnoće kosa postaje neobično lepa i jaka, ali to nažalost ne traje dugo. Tri meseca nakon porođaja kreće opadanje kose. 

Tokom trudnoće raste nivo estrogena, što uzrokuje brži rast kose, pa ona izgleda bujnije i sjajnije, i ne opada ni onoliko koliko je prirodno. Nakon porođaja nivo estrogena se vraća u normalnu pa kosa, koja je bila u stanju mirovanja, počinje da opada više nego što je uobičajeno. Kod mnogih žena ova faza prolazi za oko šest meseci, dok se hormoni vrate u normalu, međutim, kod drugih može trajati i do godinu dana. Pojačano opadanje kose ukazuje na iscrpljenost. Stres, neredovna ishrana i nedostatak sna, što je zajedničko svim porodiljama, značajno utiču na celokupno zdravlje, a samim tim i na opadanje kose. Od velike važnosti za obnavljanje energije jesu životinjski proteini iz ribe, piletine i crvenog mesa.
Za negu kose treba koristiti blage šampone, izbegavati feniranje i tretiranje kose toplotom i jakim hemijskim sredstvima, a od pomoći je i češće skraćivanje.

A da biste se izborile sa stresom i umorom, tražite pomoć partnera, majki i svekrva, sestara i kuma kako biste se odmorile i makar malo vremena posvetile sebi. Ne zaboravite da samo bebe zdravih i srećnih majki lepo napreduju.
foto: glashammer.org, familyeducation.com, medicalxpress.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi