Roditeljstvo
16.01.2020.

Dojenje ne mora da bude ni stresno ni naporno ako imate podršku

Iako znaju da od njihovog mleka nema bolje hrane, da dojenje štiti i njihovo zdravlje i zdravlje njihovih novorođenčadi, da im štedi i novac i vreme, da jača vezu između majke i deteta, mnoge mlade mame odustaju od dojenja nakon samo šest nedelje. Ovaj podatak koji ne služi na čas ni nama ni žiteljima ostalih razvijenih zemalja u koje spadamo, posledica je izostanka podrške, manjka pravih informacija i prepreka koje mamama izgledaju kao nepremostive.


Začudo, većina porodilja uz mnogo volje i napora nekako pregura one najteže prve dane, kad ih još boli rana od epiziotomije ili carskog reza, kad se bore za svaku kap kolostruma, kad grudi „pucaju“ od mleka koje nadolazi i onda kad sve postane lakše i jednostavnije – odustanu.
Obično ih, kažu, iznuri dojenje na zahtev koje podrazumeva danonoćno hranjenje bebe kad god ona to zatraži. To može da bude na tri sata, ali i na 20-30 minuta, pa mnoge majke ne stižu ni da jedu, ni da se odmore, ni da se posvete ostalim obavezama. To ne treba da bude razlog za prekid dojenja, već za traženje podrške i pomoći od ukućana koji bi trebalo da preuzmu deo brige o bebi i deo kućnih poslova na sebe.


Problematični su i noćni podoji, jer u prvih 30-40 dana između početka jednog i drugog podoja ne bi smelo da prođe više od tri sata, pa bebu treba buditi i hraniti bilo da je dan ili noć, ma kako čvrsto spavala. Količina mleka koju ona posisa za jedan obrok prvih nekoliko dana nije veća od 5-10 mililitara, jer joj je želudac tada još uvek veoma mali, ne veći od klikera, nakon čega se njegov kapacitet povećava. Kad prođe mesec dana, mama više neće morati da budi bebu na tri sata, a da li će beba buditi mamu, zavisiće od njenih potreba.


Ovo je tek jedan u moru dragocenih saveta koje će buduće mame dobiti na januarskoj radionici za podršku dojenju koja će biti održana u četvrtak 23. januara od 10 do 13 časova u SPC „Šumice“ (Ustanička 125). Radionicu vodi sertifikovana savetnica za dojenje Milena Popević, ulaz je besplatan, ali je zbog ograničenog broja mesta neophodno da se prijavite klikom OVDE.
Foto: go.com, cosmeticare.com, owletcare.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno