Roditeljstvo
29.11.2019.

Letnje trudnoće imaju svoje dobre strane, zimske imaju još više

Iako će mnoge žene reći da ne postoji ništa gore od poodmakle trudnoće u vrelim letnjim mesecima, ima i onih koje tvrde da su hladnoća, kiša, vetar i najezda virusa gori od borbe sa sparinom, potocima znoja i vrelim asfaltom. Ne bavite se time ko je u pravu već se potrudite da, ako sada šetate sa stomakom do zuba, uživate u trudnoći i da zaštitite svoje i bebino zdravlje. 

Hranite se raznovrsno i izbalansirano
Iako nema toliko voća i povrća kao tokom leta, ishrana mora biti raznovrsna i mora obilovati voćem i povrćem koje sarži puno vitamina koji će ojačati vaš imunitet. Osim toga, ove namirnice umanjiće žudnju za slatkišima, u čemu mogu da pomognu i topli biljni čajevi. Em su ukusni, em lepo greju i hidriraju. 

Ne zaboravite na dodatnu negu kože
Koža u trudnoći postaje osetljivija, naročito tokom zime. Stoga pojačajte negu i hidrataciju, koristite kreme sa visokim sadržajem pantenola i glicerina. Redovno hidrirajte usne koje često pucaju zbog nedostatka vitamina, vetra i hladnoće. Za opuštanje se preporučuju redovne masaže glave, leđa, a za poboljšanje cirkluacije idealna je masaža nogu i stopala. 

Ne zatvarajte se u kući
Tokom zime svi gubimo želju za izlascima iz kuće, naročito ako pada kiša ili duva vetar, iako to nije dobro za zdravlje. Osim ako vam lekar nije naložio strogo mirovanje, šetajte svako jutro i svako veče barem pola sata, a možda biste mogle i da razmislite o jogi ili vežbama za trudnice. 

Potrudite se da što više pojačate imunitet
Trudnicama je zbog bebe koju nose potreban snažan imunitet a do njega se stiže pravilnom ishranom, fizičkom aktivnošću i suplementacijom. Ukoliko se ipak prehladite, nemojte na svoju ruku uzimati ni naizgled bezazlene preparate i pomoćna lekovita sredstva već se posavetujte sa svojim lekarom koji će vam reći šta smete da pijete. 

Izbegavajte gužvu i velike skupove
Tržni centri preko zime postaju stecišta čitavih porodica kako zbog kupovine, tako i zbog dodatnih sadržaja, ali oni zbog virusanisu dobro mesto ni za malu decu ni za trudnice. Ako već morate u šoping, za vas je idealno rešenje  on-line kupovina . Kupićete sve neophodne stvari za bebu ali ćete izbeći viruse, gužvu, umor i oticanje nogu od obilaska radnji.
foto: parenting.com, embarazoymas, pregnancyandbaby

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
18.
Mar
2024
Roditeljstvo
14.
Feb
2024
Trudnoća