Roditeljstvo
02.08.2019.

Od juče još 45 budućih majki više ne strepi od dojenja

Obeležavanje Svetske nedelje dojenja u Beogradu počelo je „Rosa“ radionicom za podršku dojenju na Adi Ciganliji. Ovo je 33. radionica u organizaciji Dečjeg sajta, prva na otvorenom i prva uz podršku „Rosa“ vode. Družili smo se sa 45 trudnica, nekoliko mladih majki i beba. Došle su nam pune strepnje, sa brojnim nedoumicama i pitanjima, a otišle su spokojne i srećne, uverene da će uspešno i dugo dojiti svoje mališane.


Manifestaciju su otvorile Aleksandra Bogdanović, direktorka „Dečjeg sajta“, osnivač i organizator 33 radionice i pet festivala dojenja, i Nada Filipović, predstavnica kompanije „Rosa“.


– „Rosa“ je uvek tu da podrži ono što je zaista važno, a to je zdravlje mama, beba i cele porodice. Nakon što je otvorila „Rosa“ škole roditeljstva u 20 gradova, najavila opremanje sobe za podršku dojenju u GAK „Narodni front“ i pokrenula kampanju „Beba bira gde“ za podršku mamama da doje u javnosti, „Rosa“ podrška Svetskoj nedelji dojenja bila je logičan korak ka osnaživanju mama da svojim bebama pruže najbolju moguću hranu, a to je majčino mleko – porčila je Nada gošćama.


I ovu radionicu vodila je Milena Popević, sertikikovana savetnica za dojenje, koja je budućim majkama odgovorila na sva pitanja. Govorila im je o važnosti majčinog mleka, o prvim danima nakon porođaja, o uspostavljanju laktacije, o zbližavanju mame i bebe, o svim problemima s kojima se mlade majke suočavaju.


Buduće mame su naučile da njihovo mleko bebi obezbeđuje veću otpornost na bolesti i infekcije, da sadrži lako svarljive belančevine, masti, vitamine, minerale, enzime, šećer i sve ono što je neophodno za normalan rast i razvoj deteta.


Dojenje, osim što jača emocionalnu povezanost majke i deteta, smanjuje rizik od razvoja karcinoma jajnika, karcinoma dojke i osteoporoze, i ubrzava gubitak kilograma stečenih tokom trudnoće.


Buduće mame, naši prijatelji iz telefonskog savetovališta "Halo beba" i kompanije MCG družili su se i sa dr Ljiljanom Stanković, neonatologom GAK "Narodni front" i nacionalnom koordinatorkom za dojenje.


U „Rosa“ kutku za decu klinci su uživali u crtanju i bojenju u društvu animatorki dok su njihove mame pomno slušale savete stručnjaka.

Svetska nedelja dojenja obeležava se u više od 170 zemalja sveta prve nedelje avgusta. Uvedena je kako bi se ojačala društvena svest o značaju i prednostima dojenja, da bi se obezbedila podrška dojenju, a samim tim unapredila zaštita zdravlja majke i deteta


Osim korisnih saveta, prijatelji „Dečjeg sajta“ iz kompanije MCG (generalni zastupnik za „Philips Avent“), „Alpen Farma“ (homeopatski proizvodi iz palete „Mama Natura“) „Dunav osiguranje“ (program stipendijskog osiguranja „Naše dete“) i Švajcarske banke matičnih ćelija, gošćama su darivali i lepe poklone.


Svaka buduća mama ponela je sa sobom i pelenu sa izvezenim imenom svoje bebe i porukom „beba bira gde“. Zapravo, beba treba da sisa kad god poželi, gde god poželi i koliko god želi. Njena sreća i njeno zdravlje nek vam budu na prvom mestu.
Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi