Roditeljstvo
03.03.2018.

Malo im za sreću treba

Deca su mali ljudi koje nije uvek lako razumeti, što nam otežava zadovoljavanje svih njihovih fizičkih i emocionalnih potreba. Sa ovim fizičkim se nekako da izaći na kraj, jer se svode na krov nad glavom, toplu postelju, odgovarajuću ishranu, odeću, obuću, fizičku aktivnost i redovne kontrole kod lekara, ali je zato daleko teže zadovoljiti emocionalne potrebe dece. Da bi dete bilo stabilno i srećno, ono mora da ima samopoštovanje i samopouzdanje, bezuslovnu ljubav članova porodice, bezbedno i sigurno okruženje, jasna pravila i priliku da se druži odrasta uz drugu decu.

Deci kad se rode nisu neophodni najskuplji kreveci i kolica, kao što im dok odrastaju za sreću neće biti potrebne ni najpopularnije igračke, ni najskuplja garderoba, ni organski uzgajane namirnice, ni luksuz, ni ekstravagancija. Ako tako postavite stvari od samog početka, nedostatak bilo čega sa ovog spiska neće biti razlog da dete bude nesrećno, kao što ni roditelji ne bi trebalo da pate zbog nebitnih stvari koje ne mogu da im priušte.
Znate, do nas je, ne do njih.

Beba je srećna kad je sita, suva, naspavana i ušuškana u maminom i tatinom naručju. Kad malo poraste biće srećna ako je sita, suva, obučena, obuvena, naspavana i okružena ljudima koji je maze, paze i vole. Kako raste, detetove osnovne fizičke potrebe ostaju manje-više iste, pa se treba fokusirati na one emocionalne. Iako se kod većine roditelja podrazumeva da bi učinili baš sve da usreće svoje dete, kao što se podrazumeva kupovina zimske jakne i čizama, to nije nimalo lako, ali nije ni neizvodljivo.

Govorite detetu da ga volite, grlite se, budite nežni, brižni i posvećeni, jer će samo tako povezati vaše reči i dela. Isto je i sa pravilima... U njihovom sporovođenju morate da budete dosledni, posebno kada je reč o sankcijama, jer će vam se prazne pretnje obiti o glavu.
Ako želite da bude srećno, od najranijeg uzrasta ga učite da se zauzima i bori za sebe, hvalite ga kad je dobro i uspešno u nečemu, ohrabrujte ga i podržavajte ga. Za dete je veoma važno da se druži sa vršnjacima, da neguje prijateljstvo, da daje i prima, da se bori za sebe, druge i za svoje mesto u društvu, da uči pravila grupe, da se prigagođava, ali da ostane svoj.

Ako uspete da mu pružite sve ovo, njegova sreća neće zavisiti od materijalnih stvari jer će je nalaziti u sebi, u porodici i prijateljima.

Foto: 3g.en8848.com.cn, sheknows.com, sneakpeektest.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno