Roditeljstvo
21.08.2017.

I dobri roditelji greše, ali...

Uz svaki mali i veliki kućni aparat dobija se uputstvo za upotrebu, ali ne i za dete kad iz porodilišta krene kući. Reći će vam kako da ga hranite i presvlačite, kako da ga uspavate, kako da ga umirite kad plače, ali vam niko neće objasniti kako da od njega napravite dobrog čoveka.
A kako stopostotno provereno uputstvo ne postoji, evo nekoliko smernica kako da se uspešno izborite sa izazovima koje roditeljstvo donosi. Evo šta rade dobri roditelji...

Biraju reči
Još kao bebe deca počinju da gledaju sebe očima svojih roditelja. Ono što roditelji čine, što iskazuju rečima, gestovima i pokretima utiče na razvoj detetovog samopoštovanja i samopouzdanja više nego bilo šta drugo, i zato hvalite njihova postignuća ma kako mala bila. Podstičite ih da testiraju svoje sposobnosti, jer će se nakon svakog uspeha osećati snažno i sigurno u sebe, i imajte na umu da će ih vaše omalovažavanje, ružni komentari i poređenje s drugom decom naterati da sebe vide kao bezvredne.
Pažljivo birajte reči, jer one mogu da bole više od udarca

Iskazuju ljubav
Uvek im stavljajte do znanja da ih volite i kad greše i kad se ne ponašaju lepo. Trudite se da u svakom danu bude više pohvala nego kritika. Pohvale će podstaći dete da se ponaša lepo više nego što će ga grdnja odvratiti od loših postupaka.
Kako se budu umnožavale vaše pohvale, tako će se dete sve više ponašati onako kako želite.

Postavljaju granice
Disciplina je neophodna u svakom kolektivu, a posebno u porodici. Ona deci treba da pomogne da izaberu prihvatljivo ponašanje i da se nauče samokontroli. S vremena na vreme svako dete pokuša da pomeri zacrtanu granicu, i to je normalno, ali vi budite tu da ga podsetite na to šta se sme, a šta se ne sme.
Uspostavljanje kućnih pravila olakšaće vam život – nema gledanja televizije dok se ne završi domaći zadatak, nema doručka dok se ne namesti krevet, nema udaranja brata ili sestre... Za kršenje pravila uvedite kazne i budite dosledni jer vas dete u suprotnom neće ozbiljno shvatati.

Nalaze vreme za decu
Iako nijedan roditelj ne može nikoga da voli više od rođenog deteta, ono često pada u drugi plan zbog poslovnih, kućnih ili nekih drugih obaveza, a to nije dobro. Ne morate da odvajate sate i sate da biste bili s njim, jer je kvalitet važniji od kvantiteta. Ako ne možete da se okupite za stolom tokom ručka ili za večeru, ujutro ustanite 10 minuta ranije da doručkujete s detetom. Prljavi sudovi i peglanje mogu da sačekaju, kao i većina mejlova od kolega s posla, a o TV serijama da ne pričamo, ali deca ne treba da čekaju. Ukoliko im uskraćujete pažnju, počeće da je privlače na neprihvatljiv način.

Znaju da slušaju
Dok ne napuni šest godina prosečno dete dnevno „ispali“ nekoliko desetina najrazličitijih pitanja koja zahtevaju punu pažnju, koncentraciju i mnogo objašnjavanja. Traže da se igrate s njima, traže pomoć oko oblačenja i jela, traže da ih ljuljate i klackate, traže, traže, traže... bez prestanka.
Dok trepnete, stići će pubertet. Iako će vam se učiniti da su mala deca zahtevnija i da tinejdžeri samo žele da ih ostavite na miru, oni i te kako vape za vašom pažnjom. Kad god požele da razgovaraju, ostavite sve što radite i posvetite im punu pažnju. Vodite ih na treninge i na koncerte, upoznajte njihove prijatelje, tako će znati da im je stalo do njih.

Ne beže od razgovora
Ne očekujte da će vas dete slepo slušati samo zato što ste vi nešto rekli. Umesto rečenice „Uradi to zato što ja tako kažem“, objasnite mu zašto nešto mora da se uradi. Deca očekuju i zaslužuju objašnjenja koliko i odrasli, a ako ih ne dobiju počinju da sumnjaju u roditeljske stavove i odluke.
Kad god je moguće, nudite različite opcije da bi dete moglo da izabere. A kako neke od opcija prate kazne, i to morate da mu predočite. Budite otvoreni za sugestije i za pregovore jer su deca koja učestvuju u donošenju odluka poslušnija.

Ponašaju se uzorno
Deca od prvog dana svet posmatraju kroz svoje roditelje i zato morate da im budete dobar uzor. Ako ne želite da psuje, nemojte ni vi. Ako ne želite da lome igračke, ne lupajte tastaturom kad vam računar „pojede“ pola projekta. Ako ne želite da tuku drugu decu, ne udarajte nikoga i kontrolišite svoj bes.
Uvek imajte na umu da vas deca stalno posmatraju i zato drugima iskazujte poštovanje i prijateljstvo, budite pošteni, ljubazni i tolerantni, pokažite zahvalnost, udelite kompliment...

Fleksibilni su
Ako ste mislili da ćete prvog dana po detetovom rođenju da uspostavite sopstveni vaspitni model i da ga se držite dok ono ne odleprša iz vašeg doma, grdno se varate. Kako deca rastu, tako ćete i vi morati da se prilagođavate, posebno kad uticaj sredine počne da raste.
To će biti najizraženije kad postanu tinejdžeri, kada uzore traže među vršnjacima, a ne među roditeljima. Budite mudri – podstičite ih da budu odgovorni i insistirajte na disciplini, ali im istovremeno dozvolite da oseti nezavisnost.

Znaju svoja ograničenja
Suočite se sa tim da niste bezgrešni, da imate svoje dobre i loše strane, dobre i loše dane. Suočite s stim da nijedna porodica nije savršena, pa nije ni vaša, i da ćete ukoliko nemate realna očekivanja uvek biti u sukobu sami sa sobom, sa partnerom i sa decom. Priznajte svoje greške, učite iz njih i ne pokušavajte da glumite svemoguću osobu jer ćete „pregoreti“.
Koliko god obaveza da imate, morate da nađete vremena za sebe, za vas kao par, za ono što vas čini srećnim. Da biste bili dobri deci, morate prvo da budete dobri sebi.

Izvor: kidshealth.org
Foto: Innerengineering.com, Verywell, Pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno