Roditeljstvo
27.01.2017.

Važne lekcije o ljubavi koje vaša ćerka treba da zna

1. Ti si dovoljna. Ako postoji jedna poruka koju ćerke moraju čuti od svojih majki, onda je to ova. Znajući da je dovoljna, vaša će kćer uvek imati na umu da se ne mora menjati da bi bila voljena. Naučite svoju devojčicu da iko ko je pokuša uveriti u suprotno, nije prava osoba za nju i da neko ko ne vidi koliko vredi, ne zaslužuje biti u njenom životu.

2. Ne možeš dobiti tuđe poštovanje ako ga prvo ne daš. I to ne važi samo za romantičnu ljubav nego i za ljubav koju osećamo prema prijateljima i porodici. I sami morate iskazivati poštovanje kakvo tražite od partnera. Kada se brinete o vlastitom telu, dobro se hranite, dovoljno se odmarate i fizički ste aktivni, tada će vas privlačiti osoba koja radi to isto.

3. Nemoj izgubiti samu sebe u vezi. Kada se zaljubi, žena može zaboraviti ko je ona zapravo bez svoje druge polovine. Vlastite nesigurnosti ili veza ne smeju vas sprečiti da živite život kakav zaslužujete. Zato, naučite ćerku da uvek zadrži svoje interese, prijatelje i vreme koje će provoditi sama. Sve joj je to potrebno kako bi vodila sretan život i kako bi se osećala ispunjeno bez obzira potraje li njena ljubavna veza ili ne. U svakoj osobi ima dovoljno mesta da voli samu sebe i da voli drugu osobu.

4. Obrati pažnju na reči i ponašanje svog partnera, ali i potencijalnih partnera. To je može spasiti od slomljenog srca. Ako dečko koji joj se sviđa kaže da trenutno ne traži devojke, recite joj da mu veruje. Ako ima ispade prema svojoj majci, to treba shvatiti kao upozorenje. Ako se osoba ne odnosi dobro prema nekome drugome, to je znak da se vrlo verojatno neće lepo odnositi ni prema partnerki. Ljudi često svojim ponašanjem i rečima otkriju sve što o njima moramo znati. Kažite svojoj ćerki da se ne zavara verovanjem da ona zna "šta je on zapravo mislio".

5. Uđi u vezu i ostani u njoj iz pravih razloga. Majke moraju naučiti svoje ćerke da prava ljubav znači privrženost, nesebičnost i velikodušnost. Ako tih kvaliteta nema u vezi, onda ona ne bi trebalo da bude u njoj. Usamljenost, ponovno proživljavanje prošlosti, pritisci spolja i zajednički prijatelji nisu razlozi da bi se ostalo s nekim u vezi. Nemojte čekati da vaša ćerka doživi krizu  da biste joj dali savet. Pomognite joj da nauči kako prepoznati znakove koji joj govore da ne bi trebalo ostati s nekime pre nego što mora doneti tu odluku.

6. Znaj što želiš i ostani verna tome. Ponekad se veza spolja može činiti savršenom, ali iznutra nije sve tako lepo. Možda vaša ćerka daje previše, a ne dobija dovoljno ili jednostavno osjeća da nešto u vezi nedostaje. Recite joj da shvati šta želi i da ne odustaje od ostvarenja tih želja kako bi znala rešiti problem ili nastaviti dalje. Naučiti svoju devojčicu da ima snažnu samosvesnost, a ne da bude osoba kakvom je drugi zamišljaju.

7. I slomljeno srce donosi nešto dobro. Vašoj ćerki vaš savet i uteha nikada neće trebati više nego onda kada će joj biti slomljeno srce. Recite joj da je u redu da oseća bol, ali i da prekid veze može biti lekcija. Kada izgubi ljubav, žena može naučiti o samoj sebi više nego u bilo kojoj drugoj situaciji. Način na koji se bude ponela sa svojim prvim prekidom, oblikovaće njene buduće veze na vrlo snažan način. To će je naučiti šta želi prihvatiti, šta joj zaista treba i kada i kako treba odustati.

foto: vanguardia.com.mx, womansdayspain.es

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno