Roditeljstvo
21.01.2017.

10 saveta za roditelje pod stresom

Novorođenče može doneti puno aktivnosti i uzbuđenja u život roditelja, ali i dosta stresa i umora. Bilo da ste novi ili iskusni roditelj celodnevna briga o novorođenčetu može svakom roditelju okrenuti život naglavačke. Razmislite o ovih 10 praktičnih saveta kako biste uspešno držali stres pod kontrolom.

1. Brinite o sebi

Ne koristite kofein kao glavnu namirnicu ili kao zamenu za spavanje. Umesto toga, jedite zdravu hranu, pijte puno vode i priošetajte. Dok beba spava, spavajte i vi. Napravite noćni raspored sa partnerom koji omogućuje oboma da se odmorite i da brinete za dete. Svaki dan pronađite neku sitnicu u kojoj uživate bilo sa detetom ili samo za sebe. Dobre navike će vam pomoći da zadržite potrebnu energiju da se uspešnije brinete za svoje novorođenče.

2. Napravite raspored poseta za prijatelje

Porodica i prijatelji će želeti da vide i da se dive vašem novorođenčetu. Međutim, najbolje će biti ako odmah budu znali kada mogu doći i koliko vi imate vremena za njihovu posetu. Insistirajte da gosti operu ruke pre nego što uzmu dete u ruke i… proverite da neko nije bolestan.

3. Držite se rutine

Napravitre raspored i držite se rutine. Pronađite dovoljno vremena za njegu, kratki san i odmor, vreme za bebu. Držite predviđene aktivnosti na minimumu. Dajte sebi više vremena kada je potrebno da izađete napolje. Spakujte dovoljne zalihe potrepština za bebu, posebno pelena.

4. Promene u raspoloženju

Emotivne promene uistinu mogu biti velike. Mogu se kretati od potpune sreće i divljena malim sitnim prstima, do neizmerne tuge zbog gubitka samostalnosti i sumnje u sopstvene sposobnosti da se uspešno brinete za novorođenče i  sve ovo u razmaku od jednog menjanja pelena.

Velike su šanse da ste i vi i vaš partner umorni i zabrinuti. Jedan mali osmeh može popraviti raspoloženje.

5. Smanjite svoje standarde

Sakrijte usisivač i ostaviti prašinu na miru. Peglanje uvek može malo sačekati. Spakujte čistu odeću na police - ili složite dok vam ne zatreba. Ne opterećujte se obavezama koje nisu neophodne. Možda se svaki dečji komad garderobe i ne morate peglati.

6. Izađite iz kuće

Ako ne znate kako da izađete na kraj sa svojim novorođenčetom, izvedite ga u šetnju.  Ako imate nekoga kome verujete neka na kratko preuzme brigu o bebi.

7. Prihvatite pomoć

Kada porodica i prijatelji ponude pomoć, prihvatite je.  Bilo kakva pomoć je dobro došla. Bilo da brinu o bebi, slože stvari ili nešto treće.

8. Negujte i druge odnose

Vašem novorođenčetu je potrebna vaša ljubav i pažnja, ali ne znači da zanemarujete svoje dete ako se povremeno družite sa drugima. Ako imate još dece, izdvojte vreme za individualno druženje sa svakim od njih. Pronađite vremena za partnera, idite sa prijateljima na ručak ili u bioskop

9. Mislite o budućnosti

Koliko god teško bilo i izgledalo da nikad neće proći, dani dok je beba jako mala neće dugo trajati. Uživajte i poštujte svaki trenutak, čak i usred najvećeg haosa.

10. Prepoznajte kada treba da potražite pomoć

Roditeljstvo je izazov, čak i u najboljim danima. Ako ste depresivni ili ako imate problema da se priviknete na život sa bebom, potražite pomoć stručnjaka. Kada naučite kako da se nosite sa novim stresom u vašem životu, bićete u stanju da više uživate u čarima roditeljstva.

foto: roditelji.hr, cuidatusaludcondiane.com, lepotaizdravlje.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
18.
Mar
2024
Roditeljstvo