Upoznajte
24.03.2014.

Ko je NajTata?

Najbolji „sudija za prekršaje“

Mi imamo tatu  
to nek znaju svi
on nas često pita
da´l smo dobri mi.

Savete nam razne
on u glavu sipa
da li ga razumemo
često nas on pita.

A seki i meni
saveti su smor
uz klimanje glavom
tražimo odmor.

Osmeh na lice
on nam svima stavi
a oči nam sjaje
kad se žurka pravi.

Za đuskanje on je
pravi tata-mata
ko ne veruje
nek’ nam pokuca na vrata.

Novak (9,5) i Milica (3,5) Skoković          

 

Redakcija Dečjeg sajta odlučila je da nagradu Trotinet Lolita prodavnice Xplorerlife uruči maloj Milici Skoković koja je sa bratom Novakom napisala ovu divnu pesmicu o svom tati. Kontaktirali smo i tatu i malo proćaskali sa njim :

"Najčešće zajedničke aktivnosti su nam moje „grdnje“ (koje ja nazivam vaspitanjem), upravo iz razloga nedovoljno vremena provedenog sa njima, koje (vreme) onda maksimalno koristim da ih učim da budu pristojni, skromni, vredni, uporni, nesebični, da vode računa o sebi, o drugima, da poštuju ljude oko sebe (posebno starije), svemu onom što će „sutra“ da ih čini LJUDIMA (u pravom smislu te reči), a što ih više (na žalost) ne uči škola ili okolina (kao što je nas). Zato ja baš i nisam omiljen tata, ali ako oni „ispadnu“ kako treba, pa makar malo mojom zaslugom, neću žaliti ni jednog trenutka zbog svoje „nepopularnosti“, a siguran sam da će oni to ceniti kad-tad (kao što ja cenim svoje roditelje danas).
Ako pitate kako se zabavljam sa svojom decom (i da li se, uopšte, zabavljam, s obzirom na gore izneseno) imamo mi svoje trenutke: malo „gnjavljenja“ i „sviranja harmonike“ uveče pred spavanje (ili vikendom ujutro), „tablić“, „ne ljuti se čoveče“, „tupko-lupko“, stoni fudbal, stoni hokej, košarka u dečijoj sobi, mali fudbal u hodniku, „đuskanje“ u dnevnoj sobi, kuglanje, utakmice, sudaranje na autodromu u luna-parku, ... (uuuuu..., kad čovek ovako krene da nabraja čini se kao da se baš mnogo zabavljamo, a, u stvari, to se svodi na fragmente vremena)."
Da li priznajete podelu na muške i ženske obaveze u odgoju dece?
- Nema podele na muške i ženske poslove kada su deca u pitanju (niti kada je u pitanju bilo šta u domaćinstvu), ali se, vremenom, neka podela sama napravi – na poslove koje obično radi tata i poslove koje obično radi mama – prema sklonostima, okolnostima, navici ... Suština je da se oko svega razgovara i dogovara, da postoji poštovanje i razumevanje – onda je sve lako. I, naravno, da ne postoje PREDRASUDE – one su zlo u svakoj zajednici (pa i globalno).
Jeste li učestvovali u hranjenju, povijanju, kupanju?
- Naravno da sam učestvovao u hranjenju (supruga se „izmuzala“ pa smo naizmenično ustajali noću i hranili sinčića na flašicu pošto je bio suviše slab za sisanje prvih mesec dana), povijanju, pranju pelena (za prvo dete nismo koristili „pampers“ pelene prvih 6 meseci), kupanju (ovim se, čak, mogu pohvaliti) – sigurno ne potpuno ravnopravno jer je to fizički bilo nemoguće (posao), ali sam uživao u tome (naročito prvih mesec dana sa prvim detetom, kada sam bio na „porodiljskom“ odmoru).
Da li kod nas još vlada princip da se pravi muškarci ne bakću mnogo oko dece? Kako da se taj obrazac promeni?
- To nije princip, već glupost proistekla iz predrasude da je žena zadužena za sve u kući. S obzirom da je glupost večita, ne može se promeniti kod ljudi kod kojih se usadila, ali se može predrasuda razbiti kod njihovih budućih generacija, što će sigurno da se desi.

Dečji sajt

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno