Upoznajte
13.11.2013.

Divna Miljković, babica


Izuzetna ličnost

Divna Miljković, babica


Porođaj kod kuće je najprijatniji

Ona je žena koja veruje u snagu rađanja. Po zanimanju je babica koja se već 20 godina bavi prirodnim porođajem.
Želja da se porode prirodnim putem, okružene najbližima u toplini porodičnog doma, već dugo je popularna u svetu, a sve je češća i kod žena u Srbiji. U babici Divni Miljković, koja je do sada ovako porodila više od 100 žena, buduće majke pronalaze pomoć i podršku kada na svet donose bebu u toplini svog doma.
Ona je pomogla i da na svet dođe mala Iskra, o čijem rođenju je snimljen film „Rađanje porodice“, koji prikazuje porođaj kod kuće u Srbiji. Priču o bračnom paru Danijeli i  Ivanu Čkonjević iz Novog Sada i rođenju njihove ćerke Iskre na društvenim mrežama videlo je skoro pola miliona ljudi.

Rođenje bez nasilja
- Broj žena koje se opredeljuju za kućni porođaj i dalje nije veliki, ali je drastično porastao u poslednjih nekoliko godina. Žena preuzima odgovornost za život svog deteta oslanjajući se na sopstvene instinkte i stručnu pomoć babice koja prati tok porođaja ne remeteći ga i ne požurujući bebu ni u jednoj fazi porođaja. To je osnovna razlika između prirodnog i medicinskog porođaja koji je praksa u porodilištima, kaže babica Divna.
Ona smatra da je svaki porođaj jedinstven – da ne postoje ispravni i pogrešni načini rađanja.
- Žena treba da bude upoznata sa svim mogućnostima vezanim za proces trudnoće i porođaja koje su joj na raspolaganju. Osećanja i uverenja žene koja rađa duboko utiču na ishod porođaja - potrebno je i poželjno dozvoliti ženama i ohrabriti ih da iskažu sva svoja osećanja koja trudnoća i rađanje nose sa sobom. Žena će se najbolje poroditi u okruženju u kome se oseća bezbedno i zaštićeno - za neke to može biti bolnica, a za neke sopstveni dom ili druga okruženja.
Divna veruje da je sopstveni dom  prostor u kome se većina ljudi, pa tako i trudnica oseća najprijatnije.
- Za prirodni kućni potrebni su i drugi uslovi kao što je babica koja je kao majčinska figura, uz koju se porodilja može potpuno osloboditi straha i osećati se sigurno. I majci i ocu je potrebna podrška i nega iskusne stručne babice koja smireno i vešto pomaže pri porođaju. Ona pruža drugačiju podršku od podrške osobe koja je intimno povezana sa ženom koja se porađa. Ipak, moja iskustva su veoma pozitivna kada su očevi u pitanju. Oni su uvek bili aktivni članovi tima. Veoma su informisani o svemu do detalja i pružaju veliku pomoć i podršku svojoj ženi, ali i babici. Uvek se dobro osećam u ovakvim situacijama, kao da sam deo te porodice, priča.
Trudnoća nije bolest
Ona ističe da je prirodan porođaj bez medikamenata najbolji za ženu i dete jer  trudnoća nije bolest već normalno biološko prolazno stanje žene.
- Samim tim je porođaj, kao prirodan ishod trudnoće, nešto što će samo od sebe početi kada mu bude vreme i samo se završiti, ako mu dozvolimo.Prvi kontakt majke i bebe  mora biti ostvaren odmah po rođenju, kao i prvi podoj kratko vreme posle toga. Taj prvi sat nakon rođenja ne sme biti remećen, to je temelj za budući detetov  stav prema zivotu. Majčino mleko predstavlja najbolju hranu za novorođenu bebu i najbolji izvor ljubavi i pozitivne energije. Nijedna od uobičajenih rutinskih medicinsko-tehničkih radnji ne bi trebalo da je važnija od podoja.
Porodilišta su velike ustanove sa mnogo “bolesničkih kreveta” i mnogo zaposlenih, ali opet nedovoljno da svaka porodilja ima svoju babicu. Tamo  jedna babica brine o pet trudnica, a nekad i više i pritom ima i druge obaveze. Kod kuće je jedna ili čak dve babice  sa  jednom trudnicom. I to jeste jedna od prednosti kućnog porođaja, ali ne i najvažnija.
- Uloga babice je veoma važna, ali se ona ne završava porođajem. Babica  nastavlja da brine o porodilji i bebi prvih nedelja posle porođaja, sa posebnim akcentom na dojenje. Dojenjem svome detetu obezbeđujete dobar imunitet, optimalnu ishranu, pravilan razvoj i duševnu potporu. S obzirom da se bavim jogom i vodim program „PRIPREME TRUDNICA ZA POROĐAJ  SA JOGOM“, družim se sa njima i tokom trudnoće. To je velika prednost za mene kao babicu. Prisustvo, podrška, svest i znanje koje mogu da prenesem tokom trdunoće, pa onda u toku porođaja i nakon porođaja za mene potpuno zaokružuje babičku profesiju.
Joga olakšava porođaj
Ta vrsta zaokruživanja babičke profesije kroz sve aktivnosti u trudnoći, porođaju i nakon porođaja jedna je od misija Udruženja babica Srbije.
- I da se osvrnem na jogu u trudnoći – iz iskustva znam da je uz jogu moguće pripremiti se za potpuno prirodan porođaj bez medikamentozne stimulacije, epiziotomije i drugih medicinsko-tehničkih intervencija koje su danas uobičajen način porađanja.


Dečji sajt

slika:blog.womenshealthmag.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno