Upoznajte
16.12.2014.

Srpskoj naučnici najveće austrijsko priznanje

Dr Gordana Popović je prva Srpkinja koja je dobila austrijsko odlikovanje „Časni krst države Austrije za nauku i umetnost prve klase", ustanovljeno 1887.godine. Ukazom predsednika Austrije Hajnca Fišera, dr Gordani Popović, naučnici rodom iz Negotina, uručen je visoki orden Republike Austrije.

Reč je o najvećem odlikovanju Republike Austrije za naučna i umetnička dostignuća koje Austrija dodeljuje naučnicima i umetnicima iz zemlje i inostranstva koji su postigli izuzetne uspehe i visoku reputaciju u oblasti kojom se bave.

U prisustvu visokih zvaničnika iz Austrije i Srbije, priznanje dr Popović na ceremoniji u svečanoj Sali Ministarstva nauke uručio je vicekancelar Austrije i ministar za nauku, istraživanje i privredu Rajnhold Miterlener.

Inače, Popović je izaslanik Austrije u Savetu za nauku i istraživanje Evropske Komisije u Briselu, profesor na Tehničkom fakultetu u Beču.

- Orden koji sam dobila je za mene velika čast ali i priznanje za veliki rad koji sam ulozila kako bih uspešno realizovala svoje obaveze i opravdala poverenje koje mi je ukazano. Istovremeno najiskrenije zelim da istaknem da je ovo priznanje i svim mojim izuzetnim saradnicima u timu sa kojima ću proslaviti dobijanje ovog visokog drzavnog priznanja Republike Austrije - istakla je Popović.

Svečanoj ceremoniji su prisustvovali visoki zvaničnici i Gordanini saradnici, među kojima bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek, episkip austrijsko-švajcarski Andrej, pomoćnik ministra prosvete i nauke Republike Srbije prof. dr Viktor Nedović, rektor Univerziteta Novi Sad prof. dr. Miroslav Vesković, ambasador Srbije u Beču Pero Janković, predsednik Rektorske konferencije Austrije i Rektor Univerziteta Salcburg prof. dr Hajnrih Šmidinger, rektor Tehničkog Univerziteta u Beču prof. dr Sabine Sajdler.

Od 2010. dr Gordana Popović zadužena je za koordinaciju tima za budžetiranje projekata u Evropskom Savetu za nauku i istraživanje u Briselu za program IDEAS (resor nauke i tehnologije). Budžet ovog programa je 7,5 milijardi evra i služi za finansiranje visokih naučnih istraživanja.

izvor: Tanjug

foto: blic.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno