Upoznajte
23.04.2016.

Branka Ćopić - Human design traži da poštujemo osobu takvu kakva jeste

Kažu da se u životu ništa ne dešava slučajno! Kažu još i da je potrebno da ti napraviš jedan korak, a sudbina ti odmah nagoveštava drugi.
U moru akcija koje sam sprovela u poslednje tri i po godine rada na divnom projektu koji se zove  Dečji sajt, 2016.godinu sam započela planiranjem radionica za trudnice  “Kako do uspešnog dojenja?”
Da bih došla do potpuno besplatnih druženja za buduće mame, kojima držim palčeve na njihovom putu uspešnog roditeljstva, trebalo je da se poklope sledeće kockice:
Da u magazinu bude prisutna vršnjačka savetnica za dojenje sa autoritetom kojem se veruje - I tako više od godinu dana sarađujemo sa Terezom Miljković.  Zatim da partner od poverenja, bude društveno odgovoran  i ima adekvatnu, najboljeg kvaliteta,  folnu kiselinu na tržištu:  Proton sistem i njihov preparat Folic Plus. Iako se tek probijaju  na domaćem tržištu žele da zajedno sa nama pruže  podršku da se cela lavina pokrene. Tu je i jedna trostruka mama Neda, suvlasnica kreativne radionice i rođendaonice “Kod zidića”. Nećete verovati  baš u januaru pozvala me i upitala: “Šta i kako ćemo da radimo?” I čim pomenuh radionicu, njena reakcija bila je: “Samo kaži kad!” Na drugom sastanku vezanom za detalje organizacije upoznala me sa Brankom Ćopić, ženom čija energija uliva sagovorniku dodatnu. Neda je samo pomenula: “Ja ne znam šta bih bez Branke!”. Započele su priču o Human design-u, ali kod mene uvek proradi onaj novinarski,  u startu nepoverljivi momenat -  kad naletite na nepoznato,  želite detalje:  Šta je to bez čega ja kao roditelj ne mogu, šta je to što mi je potrebno da sagledam svoju decu  na pravi način? Ali, kad Neda kaže da je dobro, onda verujem da  jeste. Ujedno, ako neko može da obogati radionicu, da budućoj mami pruži dodatnu vrednost, dobrodošao je.
Ako ume pričom da zagolica, da uveri da su deca u svojoj posebnosti iznad naših želja i ambicija, naših planova za njihovu “sigurnu” budućnost, tu sam da saslušam. Bitno je da nam se ukaže kao mogućnost, a na nama samima je da preduzimamo dalje korake.

Posle prve radionice u februaru, da bih mogla i vas, čitaoce magazina, da upoznam sa Human design-om i Branki dam šansu da nam predstavi učenje, dogovoreno je da uradimo intervju na primeru analize energetskih tipova mene i moje dece.
Iskreno, kako mi starije dete ulazi u pubertet, sve sam nekako nervoznija, često sebe preispitujem i istovremeno se nadam da možda samo jedna drugu ne razumemo. To se donekle ispostavilo kao tačno.
“Najvažnija stvar za roditelja je da  podrži svoje dete na pravi način. Ako je detetu u prirodi da nešto uradi, ono ima u sebi sve što je potrebno da bi to postiglo“, kaže Branka. „ Ako bih u jednoj rečenici rekla šta misllim da je najviše problema stvorilo ljudima  i međuljudskim odnosima to je nepodržavanje dece koja  su rođena puna potencijala i lepote.“ Suština Human design-a je da mi ne možemo našim umom doneti ispravne odluke, ali u sebi  imamo unutrašnji autoritet  koji to „zna“.  Za nekoga je to poruka instinkta ili intuicije, za nekoga „osećaj u stomaku“ a za nekoga je ispravna odluka da „sačeka“ da mu se „slegnu“ emocije i vidi šta oseća.

Da bi Branka mogla da sagleda moju porodicu bili su joj potrebni podaci: datum, mesto i vreme rođenja.
Trenutak rođenja prikazan je na energetskoj mapi. To je  naš jedinstveni ljudski dizajn. Kroz ove podatke saznajemo da li smo tip Generatora, Projectora, Manifestora ili Reflektora. Svi mi energetski delujemo jedni na druge bez obzira kom tipu pripadamo. Takođe, svako od nas na svoj način donosi odluke u životu i ima svoju strategiju funkcionisanja.
O detaljima svakog od ovih tipova možete više saznati na Brankinom sajtu OVDE 
Na osnovu obrađenih podataka, Dunja, starija ćerka i suprug pripadaju tipu Generatora, dok smo mlađa ćerka i ja Projektori. S druge strane, njih troje funkcionišu nekako sporo,  polako donose odluke, dok to kod mene sve ide brzo, po kratkom postupku. Dok Branka sve ovo izgovara, preda mnom je gotovo svakodnevna scena kod kuće. Ustanem u 6.30h, skuvam čaj i odlazim na trčanje. Vraćam se, krećem sve da ih budim, Dunja odmah ustaje, dok ovo dvoje ne može da otvori oči. Često me pitaju: “ Otkud bre tebi ta energija, polako....“ Stiže i doručak, ali bar pet minuta kuliranja je obavezan ritual mlađe ćerke i supruga.

Dunja, Generator, reaguje osećajem u stomaku.  Za nju i njen energetski tip, to je najvažnije. Generatori slušaju šta im stomak kaže. Za njih je veoma važno da rade ono što vole.
Po nekim karakteristikama njene mape, nastavlja Branka,“Dunja je izuzetna, ona menjajući sebe, menja sve oko sebe.  Ima izuzetnu energiju. Ovakvo dete je veliki izazov, ali još veće bogatstvo.
Da bi me “utešila”, Branka kaže da ja imam sve potencijale potrebne za podizanje takvog deteta. Na takvu decu niko ne može da ima veliki uticaj, niti  na njihove odluke, kao ni na postupke. Naša porodična radost je kada Dunja raste u zdravu sebe.

Human design traži da poštujemo osobu takvu kakva jeste. Na primer, često u razgovoru čujemo “Hej, nemoj da plačeš!”. Moja sagovornica kaže da nema sile da poslušamo nekog ko nas savetuje u tim trenucima, pogotovu  ako smo osoba puna senzibiliteta, poput Lenke. Jednostavno, ne može ta emocija da se zaustavi, to je talas koji ima svoj tok.
Svako od nas prilikom razgovora sa Brankom dobija svoju jedinstvenu energetsku mapu. Sve ono što je obojeno na njoj predstavlja naše fiksne,  konzistentne karakteristike, dok kroz neobojena mesta mi primamo uticaje od drugih, upijamo od svoje okoline.
U svetu je najviše Generatora, čak 70% njih. Oni imaju obrgrljujuću auru, ujedinjuju se s drugima da grade, rade i uživaju. Tako na primer, moja starija ćerka,  ima ogromnu energiju, ona funkcioniše tako da može beskrajno mnogo iste da utroši u to što radi. Za nju je jako bitno čime se bavi da bi tu energiju mogla kvalitetno da “potroši”.
Dunja je sasvim razlicita od Lenke koja je Projektor. Ona se nekad toliko igrajući umori da zaspi u toj igri. Za nju je važno da lagano, npr čitajući nešto utone u san. Uzimajući za primer svoju decu, takođe različitih tipova, pokazuje primer video snimka majmunčića koji bi da se igra i ne da maci da spava

Branka navodi  da je tako bilo pre 20-ak godina s njenom decom: “Jedno spava, a drugo još sat vremena skače po  njoj i traži da se igraju. Nismo znali zašto je tako. Čak su nam govoril “da bi trebalo pogledati sa stručnjakom šta je sa detetom pa ne spava“. A jednostavno deca su različita.”
Po energetskom tipu Dunja teba da istroši svoju energiju maksimalno, a Lenka da se ne iscrpi do kraja.
Tu saznam da zapravo ne treba od nje da zahtevamo da pokuša da zaspi već da istroši svoju energiju do kraja na način koji njoj odgovara. Kako saznajem od sagovornice, to je u potpunosti u redu. Moje dete jednostavno treba iz aktivnosti da zaspi. Spada u onaj tip dece kojoj, ako energija nije uposlena, može da joj pravi problem  do te mere da se loše oseća.
Vezano za  promene raspoloženja koje može da ima, treba da ne reagujemo, već sačekamo da prođe a najbolje je da se tada bavi nečim kreativnim.
Sve to naravo, deluje, na ostale  članove porodice.  Svi konstantno delujemo jedni na druge svojim enerijama.
Velika su iskušenja pred nama, roditeljima, pa je dagoceno  da ovakvim saznanjem naučimo šta je prava priroda nešeg deteta  kako da ih podržimo, a ne ugušimo korigovanjem, kako da poboljšamo odnos sa svojim detetom. Dok mi Branka priča o starijem detetu, zaustavljam situacije u svojoj glavi, analiziram ranije poteze svoje  i njene. Znam da mi dete  ima jaku snagu volje i svest o sopstvenoj vredosti, da ima talenat da govorom privuče pažnju, da ima uticaja u društvu. To su mi ranije u školi potvrđivali i učiteljica i sada razredna i ja sam svesna, sada mi je još i Human design-om potvrđeno. Saznajem da ima i veliku sposobnost koncentracije. Sad mi je jasnije zašto neki roditelji drugara iz njenog odeljenja vole da im dete uči sa Dunjom.
Dok je bila mlađa, smetalo mi je kad joj ponestanu kulturni maniri tipa “hvala, molim, doviđenja”, a sada saznajem da je to reakcija njenog stomaka koji je vodi kroz život: Njen govor je  “ mhm, mn-mn”. To me je ranije nerviralo kao rodtelja,a sad saznajem i da su to prirodni stomačni zvukovi njenog tipa.
“Stomak je navigator koji je vodi tamo gde se dobro oseća. Ona, osim toga ima i intuitivni osećaj da li je nešto bezbedno i ako ima osećaj da nije , treba da obrati pažnju na to. I konačno njen unutrašnji autoritet su njene emocije. One  funkcionišu na talasima i zato je za nju dobro da uvek na odluku sačeka dok joj se emocije “ne slegnu” .
Mlađa ćerka je totalno drugačija. Lenka je Projektor. Taj energetski tip  ima auru koja je fokusirana na osobu sa kojom je. Kao da je “skenira”. Oni prosto čitaju druge ljude. To je dragocenost. Pored toga, ona pričajući o doživljenom inspiriše druge. Nena najvažnija karakteristika je izrazita senzibilnost.
Generalno, ako neko Projektor-a ne primeti, ne prepozna, taj Projektor ne može da ostvari svoju misiju. Prosto rečeno “Džabe ja imam znanje, ako ti ne ukapiraš kakvo ja znanje imam. Džabe ona ima hiper senzibilitet za bazične ljudske potrebe, ako ga drugi ne vide. Taj energetksi tip je tu da vodi energiju drugih. Drugi njen aspekt je da ona sluša, gleda, svedoči i posle to može da prepriča kao događaj. Skenira situaciju. Biti na mestu Projektor-a koji nije prepoznat, nije lako. Lenka će za svakoga da kaže u čemu je njegov problem.  Kao reakciju možemo dobiti “Sklonite mi ovo dete!” i to  iz ogorčenja što ne vide koji je njen kvalitet. Dete im pokazuje šta im je problem, a oni ostanu ogorčeni.
Oba deteta imaju potrebu da posle mnogo konakata sa drugima, ostanu u svojoj auri  i bave se “svojim stvarima”.
Obema je potrebno vreme za donošenje odluka i imaju prirodne talente koje drugi primećuju kod njih. Zbog karakteristike da imaju uticaj na “drugare” važno je da se ne iscrpljuju i da reaguju na pozive za druženje prema svojim emocijama.

Poenta koju nam sistem Human design-a prenosi je da sve odluke koje donosimo treba da donosimo na osnovu svog unutrašnjeg osećaja, a ne na osnovu razuma.
Mojoj deci treba  vremena da donesu  odluke. To je njihov prirodni način.
Kada je starije dete, Generator zadovoljno onim što radi, uživa. Kad osetim da je isfrustrirana, treba da je upitam kakav joj je osećaj bio kad je „ušla“ u neku aktivnost ili relaciju. 
Saznajem da ukoliko druga ćerka  ima osećaj ogorčenosti, verovatno oseća da nije prepoznat njen kvalitet. Ključ je kod mene i nje kao Projektora koji čini 20% svetske populacije, da drugi prepoznaju naše kvalitete i da mi prepoznamo kvalitete drugih.  Tek tada uživamo u uspehu koji sledi kad koristimo svoje potencijale.
Na kraju našeg razgovora zaključujemo da:  „Mi svi delujemo jedni na druge energetiski i ako je neko stalno prisutan u životu nekoga, bilo to baka, deka, ili tetka, onda i on vrši stalni energetski uticaj.
Šta je najbolje da roditelj uradi za svoje dete poznajući njegov energetski tip i generalno Human design?
Kada shvati kakvo je ZAISTA dete, treba ga pustiti da prema svom unutrašnjem osećaju donosi odluke. Učiti ga da sluša sebe. U našem telu je mudrost koja zna šta nama prija i treba.  Kako će dete da reaguje, kako će ono sa određenim situacijama da se nosi, to je njegovo. Ako dete nešto hoće da uradi iz sopstvene prirode, ono to i MOŽE da uradi.
Naravno da mi  imamo potrebu da ih zaštititimo, ali nekada moramo da ih pustimo da nauče iz svog iskustva.
Naročito za decu Generatore, dobro je postavljati im pitanja i ona mogu da prate kako reaguju u različitim momentima.
Za roditelja je dobro da postavlja trik pitanje na pitanje deteta i na njegovu odluku. Detetu treba dati do znanja kako je ispravno, a ono neka sagleda i odradi kako misli da treba. Postavljanjem pitanja, mi koristimo velike kapacitete koje će dete samo dovesti do zaključka.“

Naša porodica funkcioniše kroz ova dva energetska tipa, a opet je svako od nas poseban na svoj način. Deo onoga što sam saznala o svoj deci, podelila sam sa vama. Isto to potvrdilo je moje viđenje njih, ali nisam mogla da verujem da će mi moja sagovornica opisati slike iz naših života: npr da se muž uspava na tepihu, jer njegova energija je takva da treba potpuno da je istroši  pre nego što zaspi, i  ujutru se probudi potpuno svež za radni dan.
Shvatila  sam ja to odavno, samo nisam mogla da verujem da i Branka to zna, da je tu njegovu „sklonost“ pronašla u njegovoj mapi.

Svi zainteresovani Branku mogu kontaktirati putem emaila  branka@humandesign.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno