Upoznajte
10.11.2014.

Život nam je dat da ga živimo

Svaki sekund u našem životu je dragocen. Neponovljiv. Zato moramo da zavirimo kroz ključaonicu svoje duše i pogledamo da li smo zaista živi ili smo pustili životnoj reci da nas baca kuda ona hoće. Ovo je životni moto dr Natalije Gušlo Petrić, anesteziologa, specijaliste akupunkture, homeopatije i hirudoterapije u Centru za uravnotežen i kvalitetan život “Balans Medika”.

Mama me čeličila od malih nogu

Kod nas je postala poznata kao prvi lekar koji ima sertifikat da svoje pacijente leči pomoću pijavica. Ovo je njena životna priča...

- Roditelji su mi iz Sankt Petersburka. Moj otac je bio vojno lice, kapetan podmornice, pa se moja porodica u vreme mog rođenja zatekla na Belom moru. Mama je lekar, pedijatar i ona je najzaslužnija za snagu mog duha i tela – priča.

Majka je Nataliju od malih nogu čeličila, polivala je hladnom vodom, davala joj da jede sladoled na minus 30 stepeni.

- I pored toga nikada nisam bila bolesna. Mama je insistirala da redovno idem na sport, posebno na plivanje. Sećam se ogromnog snega u Sankt Petersburgu, on mi nije bio prepreka da svakog dana plivam u bazenu. Kada bih ponekad tražila izgovor da ne odem na sport,  mama mi je govorila: „Završi ono što si počela“. Takav njen stav me je očeličilo duhovno i fizički i zato sam joj danas beskrajno zahvalna.

Mama je Natalii prenela i ljubav prema medicini, jer je i sama bila lekar, odličan stručnjak. Radila je u struci i nakon penzije.

- I sada, u dubokoj starosti, mama je veoma lepa i negovana žena. Nikada nisam videla svoju majku da je otišla da baci đubre, a da se nije našminkala, stavila minđuše. Hranu je servirala samo ako je sto bio besprekorno aranžiran. Sve sam to upijala, jer koliko god da imamo godina potreban nam je dobar primer. Učila me je da je sve važno, i hrana, i garderoba i jačina duha. Često sam je pitala zašto me pušta tamo gde drugi roditelji svoju decu ne bi pustili, a ona bi mi rekla: „Ne želim da te držim ispod staklenog zvona, neću zauvek biti pored tebe, zato moraš biti spremna za svaku životnu situaciju.“ Setila sam se majčinih reči mnogo puta u životu.

Pijavice su mi promenile život

Natalia je u Sankt Petersburgu završila klasičnu medicinu, odsek pedijatrije. Potom je specijalizirala anesteziologiju, bavila se akupunkturom i homeopatijom, a onda se dogodio sudbinski susret – otkrila je pijavice. Ta čudesna mala bića koja leče ljudski organizam, čiste ga i podmlađuju, prisutna su u njenom životu više od 25 godina.

- Kada mi je jedna koleginica u Urgentnom centru, gde sam tada radila, pričala o pijavicama ja sam mislila da je luda. Okrenem glavu i pomislim: „Kakve gluposti priča ova žena“. Moja koleginica je, međutim, bila uporna i rekoh sebi: „Dobro, ajde da probam“. Mama je prva primetila promene i rekla mi; „Bože, izvlače iz tebe krv ali ti imaš toliko dobre energije.“ Vremenom počela sam i sama da uviđam njene efekte.

Prvo je nestao stres. Danas je Natalia sigurna u to da su ova mala bića promenila i njen duh.

- Znanje o pijavicama stekla sam na fakultetu, kod nas je hirudoterapija priznata kao medicinska metoda lečenja. Postoji i Svetska zdravstvena organizacija hirudologa, čiji sam član. Stručnjaci iz ove obalsti se svake godine okupljaju na kongresima koji se organizuju u Izraelu, Kanadi, Rusiji...

Njena fascinacija pijavicama je gotovo opipljiva, a znanje ogromno.

- Pijavica je klasičan, priznat lek u mnogim zemljama - Rusiji, Nemačkoj, Austriji... Kada sam počinjala da se bavim hirudoterapijom bilo je poznato svega 25 fermenata pijavice koji pozitivno utiču na organizam, a danas ih ima 500. Kada pijavica obavi svoj posao u terapiji ona se uništava i zato je zovemo injekcijom života.

U Sankt Petersburku je u njenu čast podignut spomenik. I u Americi, gde ovaj način lečenja dugo nije bio prihvaćen, stvari su se promenile od 2004. godine.

Tada je u javnost dospela priča o dečaku kome je pas odgrizao uvo. Hirurzi su uspeli da prišiju uvo, ali njegov organizam nije hteo da ga prihvati.

- Onda su na to mesto stavili pijavice i sve je bilo u redu.

Lečenje pijavicama poznaju sve religije, opisano je u Bibliji i u Kuranu. Kinezi hirudoterapiju računaju kao svoju metodu. Egipatska kraljica Kleopatra zatrudnela je samo zahvaljujući pijavicama. Zbog toga su one iscrtane na zidovima faraonskih grobnica.

- U Rusiji ih ginekolozi aktivno koriste u lečenju ginekoloških problema, stavljajući ih direktno na matericu. To nekome možda užasno zvuči. Ali kad žena ne može da zatrudni sve bi probala.

Savetuje se da se koriste 45 dana pre i posle bilo kakve operacije, jer imaju neverovatan regenerišući efekat.

Lekari ih koriste kako bi se uklonila krv koja se nakuplja ispod transplantanta kože kod osoba sa opekotinama, za obnavljanje cirkulacije u venama, a skoro su nezamenjive u obnavljanju krvotoka posle ugrađenog bajpasa.

- To je pomoćna terapija koja ne isključuje druge metode lečenja, već ih uspešno dopunjuje – ističe dr Natalia. 

foto: zena.blic.rs, politika.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno