Nešto sasvim lično
16.04.2013.
Autor: Aleksandra Lisinac

Besplatni udžbenici samo za siromašne!

Besplatni udžbenici neće više biti deljeni svim đacima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, već samo najsiromašnijim, prema predlogu zakona o udžbenicima, kaže Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra prosvete.
- U pripremi je potpuno nov zakon, pošto za njim postoji potreba zbog problema u sistemu kad je reč o udžbenicima. Dosadašnji zakon je kršen - istakao je Antonijević na sastanku sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem.
Antonijević je ocenio je da je dosadašnji koncept besplatnih udžbenika državu i poreske obveznike koštao veoma mnogo.
- Deci kojoj je to zaista potrebno, besplatni udžbenici će biti podeljeni, a svaki nastavnik zna socijalnu kartu iz dnevnika, zna se koji je roditelj nezaposlen, koji su roditelji staratelji, razvedeni - istakao je Antonijević.
On je rekao da je grad Beograd u ovom slučaju zapravo glavni razlog promene zakona.
- Grad Beograd je udžbenike nabavio van procedure, ne pitajući nastavnike, a svuda u Srbiji nastavnici su oni koji se odlučuju za predloge kompleta udžbenika. U Beogradu su učenici dobili čak dva kompleta, i za prva četiri i od 5. do 8. razreda i to je jedan od glavnih razloga što smo krenuli u korenite promene, jer zakon mora da važi u celoj Srbiji - istakao je on.
Ljiljana Jovčić, sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda, nije detaljnije htela da komentariše Antonijevićeve navode.
- Mi smo u 2012. obezbedili dva kompleta za sve učenike, a rok im je tri godine. Već u ovom trenutku raspolažemo udžbenicima, pa su sva deca u Beogradu pokrivena sa dva kompleta - rekla je Ljiljana Jovčić.
(Blic)

Vraćaju se đačke kuhinje


Antonijević je najavio i predlog zakona o osnovnoj školi kojim se predviđa uvođenje đačke kuhinje u školama kako bi se smanjile socijalne i klasne razlike. On je rekao da će novi predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja biti u Skupštini Srbije već u maju mesecu ove godine.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno