ORL ORDINACIJA-Dr Maja Čvorović
18.06.2013.

PROMUKLOST KOD DECE

Jedan od najčešćih uzroka promuklosti u dečijem uzrastu su pevački čvorići ili noduli cantatorii.
Javljaju se kod dece i kod pevača,predavača... Smatra se da nastaju kao posledica velike, preterane upotrebe glasa uz prisustvo vokalnih ekscesa tj. dugotrajnog nepravilnog korišćenja glasa i zloupotrebe glasa- loša impostacija glasa.

To su mala benigna izbočenja lokalizovana na slobodnim ivicama glasnica, na tipičnom mestu- spoju prednje i srednje trećine glasnica , na simetričnim mestima obe glasnice. Smatra se da su čvorići lokalni odgovor tkiva na traumu, sa nastankom otoka, krvarenja u submukoznom prostoru glasnica. Kasnije, taj otok bude zamenjen hijalnom i fobroznom tkivom na glasnici. Sveži noduli su mekani i ružičasti čvorići, a stariji su beličasti i tvrdi čvorići na glasnicama. Pevački čvorići NIKADA  ne postaju maligni.
DIJAGNOZA se postavlja na osnovu anemneze i kliničkog pregleda. Obavezan je pregled ORL specijaliste, indirektna laringoskopija (pregled fleksibilnim fiberoptičkim nazofaringoskopom).

Klinički dominantan simptom je PROMUKLOST. Glas deteta je grub, hrapav, mukao i šuman uz prisutan zamor, respiratorni napor.
U TERAPIJI prvo treba sprovesti fonijatrijsku rehabilitaciju. Hirurško lečenje se ne preporučuje kod dece, jer u pubertetu obično nastaje spontana regresija nodula. Hirurško lečenje se sprovodi samo kada fonijatrijska rehabilitacija nije dala zadovoljavajuće rezultate i u slučajevima kada čvorići svojom veličinom dovode do značajih fonatornih poremećaja.

dr Maja Čvorović

 

Slike preuzete sa sajtova www.findhomeremedy.com

Ostavi komentar

Ostali komentari

 • бојана
  бојана

  Да ли препоручујете коришћење неких мелемема у виду облога који се могу применити споља на грло код деце који имају те тзв певачке чвориће? Моја ћерка их има, има седам година и та промуклост траје око шест месеци. Од јуче је на "терапији ћутања" , како смо је назвали, јер је заиста немогуће да она "штеди" глас. Покушали смо али се брзо заборави... Које је време потребно, отприлике, да се гласнице регенеришу, односно, да се глас врати, односно, до кад да ово моје дете ћути? :-) поздрав и хвала

  11.09.2014. 09:17
 • Admin
  Admin

  Postovana, čvorići na glasnicama nastaju kao odgovor tkiva na traumu i nasataje kod dugotrajnog nepravilnog korišćenja glasa i zloupotrebe glasa. Kod dece u terapiji treba pokušati sa intenzivnom fonijatrijskom rehabilitacijom-vežbe pravilnog korišćenja glasa, koju sprovodi ORL specijalista fonijatar. Samo u slucaju kada fonijatrijska rehabilitacija ne daje rezultate pribegava se hirurškom uklanjanju čvorića, alo kod male dece se hirurško lečenje ne preporucuje jer u pubertetu obično nastaje spontana regresija cvorica. Nije neophodno da dete šapuće, čak na protiv ne treba da šapuće samo da što manje priča, a kada govori da to bude jasan govor nižeg intenziteta, ali ne šapat. Nikako ne sme da govori preglasno, da viče ili da peva u horu. Srdačan pozdrav

  12.09.2014. 12:39

Preporučeno

24.
May
2013
ORL ORDINACIJA-Dr Maja Čvorović
25.
Jan
2013
ORL ORDINACIJA-Dr Maja Čvorović