Bebe
17.02.2014.

Istine i zablude o cucli

Cucla ne može da izazove probleme sa zubićima ako je koristi samo do drugog rođendana. Sisanje cucle otvara disajne puteve, jer se neprekidno pomeraju jezik i usne.
Novorođene bebe koje redovno koriste cuclu, ređe imaju sindrom iznenadne smrti (SIDS), a on se najčešće javlja od drugog do 14. meseca. Na ovo je ukazao američki pedijatar i autor bestselera: „Kad novorođenče stigne u kuću“ dr Dženifer Šu.
– Sisanje cucle otvara disajne puteve, jer se neprekidno pomeraju jezik i usne, a to sprečava bebu da utone u dubok san kada najčešće i dolazi do iznenadne smrti. Američka Akademija pedijatara preporučuje roditeljima da novorođenčetu, pre nego što ga stave u krevetac da spava, obavezno daju cuclu da se tako uspavljuje. To nikako ne znači da se na njoj insistira, niti da se bdi nad krevcom i vraća u usta kad ispadne. Cucla ne može da izazove probleme sa zubićima ako je koristi samo do drugog rođendana. Bebama koje energičnije cuclaju, trebalo bi je ukinuti oko 18 meseci – savetuje Dženifer Šu.
Istraživanja su pokazala i da deca starija od tri godine koja i dalje koriste cuclu češće imaju upalu srednjeg uha.

Izvor teksta: Tanjug
slika:www.moezdravje.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno