Bebe
11.12.2018.

Radujte se prvoj zimi

Pesmica "Zima, zima, e pa šta je, ako je zima nije lav..." važi čak i za bebe kojima će, osim ukoliko nije preterano hladno, boravak na otvorenom i kratka šetnja pomoći da se aklimatizuju, naviknu na promenu godišnjih doba i temperature. Hladan vazduh će ih opiti, pa će bolje spavati, a organizam će im biti otporniji, ali samo ako je temperatura veća od nule. Kad živa na termometru ode u minus ili ako duva jak vetar, bebu smete da vodite napolje samo na kratko, na pet do deset minuta, dok ne stignete do auta. Evo još nekih saveta koji će vam dobro doći...

Novorođenčad, bebe mlađe od godinu dana i sasvim mala deca nemaju dobru termoregulaciju, pa ih treba oblačiti slojevito jer se tako sprečava gubitak energije. Prvi sloj uvek treba da bude lagan (bodi, benkica, helanke), preko toga idu pantalone ili trenerka i duksić dugih rukava, a na kraju dolazi nepromočiva jakna. Topla kapica, čizmice, debele čarape i rukavice se podrazumevaju. Ukoliko bude potrebe, bebu oslobodite viška odeće, a ako joj je prehladno, umotajte je u ćebence.
Inače, odeća treba da bude od prirodnih materijala, najbolje od pamuka i vune.
 

Kada bebu vozite kolima, prvo je stavite u nosiljku tj. sedište, zakopčajte je, pa tek onda prebacite ćebence ako je potrebno. Takođe, važno je da makar nekoliko minuta pre nego što unesete bebu u auto, uključite klimu kako bi se unutrašnjost zagrejala. Ako idete na nešto duže relacije, kada se unutrašnjost auta zagreje, sklonite ćebence i raskopčajte bebi jaknu. 
Kada po hladnoći nosite bebu, vodite računa da je ne naslanjate suviše na svoje grudi u želji da je dodatno zašititite od hladnoće i vetra, kako bi mogla da slobodno diše. Takođe, nikako nemojte prebacivati ćebence pa čak ni tanji peškirić ili pelenu preko nosiljke jer to sprečava normalno cirklusanje vazduha. 

Bebama neće prijati ni visoka temperatura u stanu. Topao vazduh je suv i negativno utiče na nežnu kožu i osetljive disajne organe. Posebno je važno da tokom noći temperatura bude za dva do tri stepena niža od dnevne da bi beba mogla lepo da spava.
Zbog suvog vazduha koža može da postane crvena, suva i iritirana i zbog toga bebu ne treba kupati svakodnevno, ali zato valja koristiti hidratantne kreme i losione za najmlađe. 

foto: dreamstime_m_103947742-Famveldman

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno