Bebe
23.10.2023.

Pranje kose bez suza

Retko koje dete, posebno dok je malo, uživa u pranju kose pa se roditelji barem nekoliko puta nedeljno bore s migoljenjem i plačem na pomen šamponiranja i ispiranja. Na sreću, većina mališana prestaje da pruža otpor oko drugog rođendana.

Iako nije lako dokučiti šta se zbiva u tim malenim lepim glavicama, ne isključujte mogućnost da beba plače čim krenete ka kupatilu zato što joj je jednom šampon ušao u oči, pa pranje kose pamti po tome. Za ovaj problem ne postoji rešenje, osim da budete oprezniji, kako se to ne bi ponovilo i da se nadate da će beba što pre zaboraviti to loše iskustvo.
Neke bebe plaču zato što je šampon hladan, pa ga zato nikada ne treba sipati direktno na glavicu. Najbolje je da ga prvo razblažite s malo mlake vode pa da ga tek onda nanesete na kosu. S druge strane, postoje deca koja ne podnose da im voda prelazi preko lica, jer instinktivno strahuju od davljenja. Da biste ih umirili, korostite specijalne gumene štitnike koji omogućavaju pranje i ispiranje kose tako da bebi ni kap ne padne na lice.

Za ispiranje bebine kose nemojte da koristite tuš već bokal, kako biste izbegli jak mlaz, ali pazite da glavica uvek bude lagano nagnuta unazad. Kad vaše dete dođe u fazu igranja sa igračkama ponudite mu da ono pere lutki kosu dok vi perete njegovu. To može da vas spase drame i suza.

Dokle god beba ima kratku i paperjastu kosicu izbegavajte fen, jer ga se mnoga deca plaše. Dovoljno je da višak vode pokupite debljim frotirskim peškirom i da kosicu zatim dodatno prosušite tetra pelenom. Kad upotreba fena postane neminovna zbog dužine i gustine kose, uključujte ga na najmanju brzinu i na najnižu temperaturu, a detetu ponudite slikovnicu, igračku ili gledanje crtaća kako biste mu skrenuli misli sa sušenja kose.

foto:  dreamstime_xxl_277270405-volodymyr-tverdokhlib

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno