Bebe
19.01.2018.

Hrana nije igračka

Silno ste se obradovali kad je vaše čedo sa šest meseci pokazalo da uživa u „pravoj hrani“, cičali ste od sreće što kašica s graškom nije završila na vašem licu, kuhinjskim elementima i zavesama, a onda su obroci, jedan po jedan, počeli da završavaju na podu. Prvi put vam je bilo smešno, drugi put je pas sve polizao s poda, pa niste morali da brišete, treći put ste odlučno rekli NE, a onda je sve preraslo u noćnu moru.
Tokom svakog obroka sve više hrane završava na podu i stolici nego u bebinim ustima, a vi ste već na izmaku snage od čišćenja i ubeđivanja bebe, koja se ludo zabavlja, da najzad nešto pojede.

Bebama je hrana, naročito ako nisu gladne, igračka kao i svaka druga stvar koja im padne šaka. Ovo posebno važi za malce od devetog do dvanaestog meseca koji će, u cilju upoznavanja prostora, svojih mogućnosti, ali i zakona fizike bacati sve čega se dokopaju. Uostalom, zato od njih i sklanjate mobilne telefone i daljinske upravljače, ključeve od auta, novac i dokumenta, kristalne pepeljare i porcelanske tanjire

Igranje hranom i priborom za jelo sjajno razvija finu motoriku, kontrolu i koordinaciju pokreta, a one su veoma važne i za nas i za klince. Neka deca bacaju hranu i zato što su izrazito radoznala, neka zato što ih interesuju reakcije roditelja, a neka iz besa i frustracije jer nečim nisu zadovoljna.
Šta god da je razlog, potrudite se da ova faza u bebinom razvoju što pre prođe. Da biste u tome uspeli, poslušajte savete stručnjaka.

Ne vičite i ne ljutite se
Kada dete počne da baca hranu, strpljivo je pokupite i recite „Ovo se jede, ne baca se. Ali, pošto je pala na pod, sada ide u smeće“. Ako ovo uradite svaki put, ako pokažete doslednost i strpljenje, dete će brzo naučiti da sledeći put kad baci hranu neće imati šta da jede.

Obezbedite sebi saveznike
Beba koja pravi lom tokom ručka i „farba“ zidove i nameštaj hranom, a pritom u tome uživa, ume da bude veoma smešna, pa čak i (hm) slatka, ali se tome ne smete smejati. Objasnite svim ukućanima, a naročito deci, da na bacanje hrane ne reaguju ni smehom ni grdnjom. Recite im da je to faza kroz koju su i oni prošli, da budu mirni i da ne reaguju. Pokupite sve sa poda, bacite u smeće i ne dozvolite ukućanima da bebi daju novu količinu „municije“.

Nemojte da ih kljukate
Dok neka deca bacaju hranu zbog zabave, radoznalosti i testiranja roditeljskog strpljenja, neka to rade samo ako su sita, a vi ih terate da pojedu još malo. Neka vam okrenuta glava i stisnute usne budu pokazatelj! Ne terajte ih da jedu više nego što im treba i nemojte da ostavljate nedovršen obrok ispred njih jer on je za sito dete ništa drugo do igračka.

Hranite ih za stolom
Ako imate stolicu za hranjenje, stavite je uz sto kad svi sednete za njega. Beba će gledati ostale ukućane kako jedu, zaključiće da se niko ne igra sa hranom i ne baca je, pa će i ona prestati to da radi. Naročito je važno da, ako imate kuce ili mace, sklonite ljubimce dalje od bebe koja jede jer će ona naprosto uživati u tome kako oni „čiste“ sve što im ona baci.

Foto: theodysseyonline.com, pacaai.org, yummymummyclub.ca, motherhoodinstyle.net, inspectorinsight.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno