Bebe
05.09.2013.

Čovek koji je spasao 2 miliona beba

Džejms Harison, 76-godišnji Australijanac, do sada je spasao više od 2,4 miliona beba donirajući krv koja sadrži retki antigen koji leči hemolitičku bolest kod novorođenčadi.
Harrison je kao 13-godišnjak preživeo tešku operaciju zahvaljujući doniranoj krvi i tada se zakleo da će, kad postane punoletan, i sam donirati krv.

Već nakon prvog doniranja ustanovljeno je da sadrži veoma retki antigen Rh0(D) imuno globulini, koji sprečava razvitak hemolitičke bolesti koja se javlja kao posledica nepodudarnosti krvnih elemenata trudnice i deteta.

Nakon što se saznalo za ovaj retki tip krvi, Harison je pristao na istraživanja na osnovu kojih je napravljena Anti-D vakcina.

"Osigurali su me na milion dolara, tako da sam znao da će moja supruga Barbara imati sredstva za život ukoliko umrem. Nisam bio u strahu, već sam bio srećan što mogu da pomognem", rekao je ovaj 76-godišnji Australijanac.
Do sada je donirao krv 1042 puta i na ovaj način usrećio milione majki uključujući i svoju kćerku Trejsi, koja je rodila zdravog sina.

Osim nje, usrećio je i majku Džoj Barns, koja radi u Banci krvi Crvenog krsta u Sidneju. Iako se decenijama poznaju, tek mu je nedavno rekla da je i ona među stotinama hiljada majki kojima je pomogao.

"Bez njega ne bismo imali zdravu bebu. Ne znam kako da mu zahvalim", kazala je Džoj na australijskoj televiziji.

"Sat vašeg vremena može značiti životni vek za drugog. Svakog dana javlja se sve veća potreba za donatorima krvi i da svaki donor sa sobom povede jednog prijatelja, ne bismo se našli nezavidnoj situaciji u kojoj se nalazimo", misliHarrison koji je u Australiji poznat kao "Zlatna ruka".

On se nada da će do 81. godine uspeti da da krv čak 1111. put.

slika: novosti.rs

tekst:klix.ba

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno