Bebe
26.06.2013.

Od 1. jula povraćaj PDV za bebi opremu i hranu

Sačuvane račune roditelji će konačno moći da dostave Poreskoj upravi. Od 1. do 15. jula je prvi rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a na kupljenu hranu i opremu za bebe. Država naplaćeni porez vraća za stvari kupljene za decu do dve godine starosti, a u prvom roku se podnose računi izdati od 1. januara do kraja juna ove godine. Ukoliko se poreznici budu držali maksimalnih zakonskih rokova, vraćeni novac će im leći na račune - krajem avgusta.Pravo na povraćaj PDV-a na bebi hranu i opremu imaju roditelji i staratelji koji prošle godine nisu zaradili više od ukupno 960.000 dinara, što je 80.000 dinara mesečno. Drugi uslov je da nisu vlasnici nekretnine vrednije od 23,4 miliona dinara. Ograničen je i ukupan iznos PDV koji i može biti vraćen. Tokom prve godine života bebe roditeljima se može vratiti do 40.000 dinara, a tokom druge - 30.000 dinara. Porez se vraća na kupljeno mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene.


Zahtevi se podnose jedinici Poreske uprave na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište. Uz zahtev, obrazac RFNB, podnose se fiskalni isečci, fotokopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka. Refundirani novac se uplaćuje na račun koji su roditelji, odnosno staratelji, naveli u zahtevu. Novac se vraća i ukoliko roditelji kupuju putem interneta, s tim da u tom slučaju ne dobijaju fiskalni račun, pošto je ovaj vid prodaje oslobođen izdavanja fiskalnih računa, već potvrdu kupovine.
Kada prime zahtev, poreznici će proveriti da li roditelji ili staratelji ispunjavaju neophodne uslove, a za to je rok 30 dana. Posle rešenja, u roku od 15 dana se plaćeni PDV i refundira.

Dečji sajt
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno